Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Voldtægtsmyter er udbredte blandt unge mænd

11.800 kvinder udsættes årligt for voldtægt eller voldtægtsforsøg ifølge offerundersøgelser. Nu viser en analyse fra Aarhus Universitet, at der blandt unge, og særligt de 16-20-årige mænd, florerer stærkt stereotype og fejlagtige forestillinger om voldtægt, skriver Det Kriminalpræventive Råd. Det er et problem, da voldtægtsmyter kan øge risikoen for overgreb. Det Kriminalpræventive Råd opfordrer til at følge gode erfaringer fra udlandet og sætte ind med forebyggelse.

I den nye undersøgelse mener hver femte ung, at ”hvis en mand er fuld, kan det hænde, at han voldtager nogen uden at have intention om det”, og samme andel er enige i, at ”’hvis en kvinde ikke siger ’nej’, kan hun ikke anklage manden for voldtægt”. Voldtægtsmyterne er især udbredte blandt mænd på 16-20 år. Fx mener hver anden unge mand, at ”voldtægtsbeskyldninger ofte bruges som hævn mod mænd”, og mere end hver tiende mener, at det ikke er voldtægt, hvis man presser ens partner til sex. 

Kriminolog og lektor Sarah van Mastrigt fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet står bag undersøgelsen, som med udgangspunkt i internationalt anerkendte forskningsværktøjer, måler niveauet af stereotype holdninger til voldtægt. ”Der er heldigvis generelt lav accept af de fleste voldtægtsmyter blandt de adspurgte unge. Men der er en betydelig gruppe af især yngre mænd, der har meget problematiske holdninger til voldtægt. Vi ved fra international forskning, at mænd der har disse holdninger, har større risiko for at begå seksuelle overgreb. Vores resultater peger derfor på et reelt behov for oplysning og mytepunktering, hvis vi skal mindske antallet af overgreb. Vi er nødt til at ruste vores unge – og særligt de helt unge mænd – med bedre viden,” siger Sarah van Mastrigt.

Læs hele artiklen på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside

Links til andre artikler om emnet:

Ny undersøgelse afslører »betydelig gruppe af især yngre mænd, der har meget problematiske holdninger til voldtægt«, Politiken.dk, 06-12-2021