Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Ofte stillede spørgsmål

Find hurtigt svaret på de ofte stillede spørgsmål til Café Exits medarbejdere.

Hvem kan få hjælp i Café Exit?

Hvis du har været indsat eller er pårørende til en indsat, kan du altid henvende dig i Café Exit. Du vil altid blive budt på en kop kaffe, og vi vil vurdere, om vi er de rette til at hjælpe dig. Hvis vi ikke har tid lige på stedet, kan vi aftale et tidspunkt, hvor du kan komme og tale med en medarbejder.

Vores medarbejdere er godt inde i, hvem der kan hjælpe med hvad, så du vil altid kunne få et råd om, hvor du skal henvende dig. Hvis du fx har et omfattende misbrug, kan vi henvise til et sted, hvor du kan få hjælp til at blive clean.

• Læs mere om Café Exits tilbud

 

Hvordan begynder man på at blive kriminel?

  • Stofmisbrug

Ofte er det stoffer, der fører til, at man begår kriminalitet, for det er de færreste, der kan finansiere et stofmisbrug.

  • Salg af stoffer

Eller man begynder at sælge stoffer, fordi det er en tilsyneladende nem måde at komme til penge på. Men det er ulovligt, og de fleste bliver opdaget.

  • Ven med pushere

Eller man omgås nogen, der sælger stoffer, og så kommer man let til selv at prøve det.

  • Simpelt butikstyveri

Bliver du taget i at stjæle i en butik, får du en plettet straffeattest. Så kan det være svært at få job, og så er vejen til kriminalitet meget let at komme ind på.

  • En plettet straffeattest

Arbejdsgivere tjekker som regel folks straffeattest, inden de ansætter nye medarbejdere. Og de færreste kigger efter, om det fx bare er et simpelt butikstyveri, der har givet pletten. Mange slags ufaglært arbejde, fx rengøring eller butiksmedarbejder, er baseret på arbejdsgiverens tillid til den ansatte, og derfor er det svært at få et almindeligt job. Uden et job er du nemmere at lokke til at begå noget kriminelt. Og alle har tabt. Både den, der bliver kriminel, ofre for kriminaliteten og samfundet som helhed.

 

Hvad får folk til at komme ud af kriminalitet?

Så længe, man er ung, ikke har fået familie, og stadig får et kick af spændingen ved at lave kriminalitet, er motivationen ikke stor. Men har man siddet i fængsel flere gange, måske har fået kæreste og børn, er der mange, der kører træt og gerne vil begynde på en frisk.

Café Exit har gode erfaringer med at give hjælp til, at en indsat kan få en ny chance. Mange har ikke fået en uddannelse og har svært ved at få job og har en kæmpegæld. Derfor skal der styr på økonomien, så man har noget at leve af, og man skal have en varm seng at sove i.

• Læs mere om Café Exits tilbud

Næste skridt er at få opbygget netværk. Mange har brændt broer til familie og venner, og derfor tilbyder Café Exit hjælp til at reparere netværket. Det kaldes Netværksrådslagning.

 

Hvor gammel er Café Exit?

Café Exit blev oprettet i juni 2007 på initiativ af Fangekorets leder, Louise Adrian, fængselspræsterne Peter Walin og Erik Adrian (Vestre Fængsel) og sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen, Apostelkirken.

• Læs mere om Café Exit

 

Hvor mange får hjælp i Café Exit?

Her er nogle hovedtal fra 2017:

Der var i alt knap 2.000 deltagere til kultureftermiddage, klubaftener og andre sociale og kulturelle aktiviteter i Café Exits afdelinger i København, Odense og Aarhus.

70 personer begyndte et mentorforløb.

Der blev indledt 163 nye sager med gældsrådgivning.

2.102 indsatte deltog i Café Exits træffetider i flere forskellige fængsler.

Der deltog 1.283 unge i Café Exits kriminalpræventive foredrag for konfirmander og skoleelever.

Der deltog 1.137 personer i andre informationsmøder om Café Exits arbejde.

 

Hvordan får man interview med en indsat?

Café Exit bliver ofte spurgt, om vi kan formidle kontakt til en indsat med henblik på interview. Vi får henvendelser fra både journalister og studerende, skoleelever m.fl., som i forbindelse med opgaver, studieprojekter og lignende ønsker kontakt med en en tidligere indsat. Nogle gange kan vi hjælpe med en sådan kontakt, andre gange er det ikke muligt.

Vi beder i den forbindelse om forståelse for, at mange af de mennesker, vi har kontakt med, er i gang med at opbygge en ny tilværelse, og derfor er mange ikke interesserede i at blive eksponeret som tidligere indsat.

 

Hvor kommer pengene fra?

  • Café Exit er en forening. Du kan blive medlem. Det årlige kontingent er på 200 kroner. for en husstand (to personer) er kontingentet på 300 kroner om året.
  • Læs mere om at blive medlem.
  • Desuden finansieres Café Exits arbejde via bidrag fra private fonde og offentlige puljer, salg af mentorforløb til kommuner, tilskud fra kommuner, medlemskontingenter og gavebidrag.
  • Læs mere om, hvem der støtter Café Exit