Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Regeringen vil gøre peberspray til fast udstyr for fængselsbetjente

“Justitsministeren har stillet forslag om, at peberspray skal være en del af den almindelige udrustning for fængselsbetjente i lukkede fængsler. Betjentenes fagforening glæder sig over initiativet, mens flere eksperter udtrykker bekymring for, at det vil eskalere konfliktniveauet i fængslerne,” skriver Information.dk.

Avisen skriver videre, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i lovforslaget henviser til, ”at de mest hårdkogte kriminelle i dag udgør en større andel af de indsatte, fordi stadig flere kriminelle med milde domme afsoner deres straf med fodlænke eller gennem samfundstjeneste. Det er denne generelle forråelse, der, ifølge ministeren, gør det nødvendigt at bevæbne betjentene yderligere.”

Den Europæiske Torturkomité har tidligere anbefalet, at peberspray ikke bør indgå som en del af fængselsbetjentes standardudstyr. Komitéen vurderer, at peberspray kan være stærkt sundhedsskadeligt. Derfor bør det ikke bruges i aflukkede rum, som det ofte vil være tilfældet i fængsler, skriver Information.dk.

Men Peter Vedel Kessing, der er forsker ved Institut for Menneskerettigheder og tidligere har undersøgt brugen af peberspray i danske fængsler, mener ikke, at den umiddelbare tilgængelighed af peberspray er afgørende. Forskeren fremhæver i stedet, at rammerne for, hvornår peberspray må anvendes, ikke lempes i det nye lovforslag. Han siger videre, at anbefalinger fra Torturkomitéen ikke er retligt bindende.