Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Fængselspræst om gaveforbud: Småligt og umenneskeligt

I mange år har fængselspræst Jesper Birkler delt julegaver ud til de indsatte. Den praksis har justitsministeren nu stoppet. Det finder fængselspræsten ”småligt og umenneskeligt”, skriver Kristeligt Dagblad.

”Vi har at gøre med en højtid, hvor der burde være fokus på glæde og fred på jord. Nu fratager man de indsatte den årlige glæde, at nogen betænker dem med lidt slik, kaffe eller te,” siger Jesper Birkler, der er fængselspræst i Enner Mark Fængsel i Østjylland.

”For mig at se, er der tale om en symbolpolitik, som ikke bør passe til vores menneskesyn i 2017. Jeg synes, tankegangen er forkert, for vi må fokusere på, hvad det er for nogle mennesker, vi vil have ud af fængslet. Det fremgår af Kriminalforsorgens egne retningslinjer, at de indsatte skal have det ophold, der gør dem bedst egnede til at komme ud. Det mener jeg ikke, de får, når vi forbyder noget så harmløst som en lille hilsen til jul,” siger Jesper Birkler til Kristeligt Dagblad.

 

Justitsminister: Slut med julegaver til indsatte

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har besluttet, at fængsler ikke længere må give julegaver til indsatte, skriver Information den 14. februar 2017.

”Det giver efter min opfattelse ingen mening, at indsatte, som afsoner en fængselsstraf for at have begået kriminalitet, skal have julegaver på statens regning. Jeg har derfor bedt Direktoratet for Kriminalforsorgen om at sikre, at der ikke fremover er indsatte i landets fængsler, som modtager julegaver på statens regning,” skriver Søren Pape Poulsen til Folketingets retsudvalg.

Beslutningen kommer, efter det er kommet frem, at de 228 indsatte i Enner Mark Fængsel ved Horsens juleaften hver fik en gave bestående af slik, the og kaffe. Julegaver som løb op i 100 kroner stykket, hvilket efterlod en samlet regning på 23.500 kroner (som blev afholdt inden for fængslets driftsbudget). Fængslets præst fik pengene og stod for indkøbet af julegaverne.

Julegaverne er blevet kritiseret af Fængselsforbundet, som ikke har været sen til at påpege, at mens de 250 ansatte i Enner Mark Fængsel i år – for en gangs skyld – ikke fik noget, var der altså gaver under træet til dem, som de bevogter.

Institutionschef på Enner Mark Fængsel, Anette Bækgaard Jacobsen, har tidligere forklaret BT, at der er forskel på julegaverne til de indsatte og ansatte. Hvor det første handler om at holde juleaften i fængslet og gøre det så hyggelig så muligt for alle, handler det andet om den generelle gavepolitik til medarbejderne, skriver Information.