Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Professor: ”Man risikerer at ødelægge væsentlige dele af dansk fængselspraksis”

”Vi skal værne om den måde, vi har indrettet fængslerne på i Danmark, hvor fængselsbetjentene både står for sikkerhed og relationsarbejde.” Det mener professor Peter Scharff Smith, som advarer kraftigt mod politikernes ensidige fokus på straf, skriver Fængselsforbundets netavis.

Det giver god mening, når fængselsbetjente har et indgående kendskab til de indsatte og vice versa. Ikke alene er de gode relationer kongevejen til succesfuld resocialisering. Relationerne er også grundlaget for et trygt miljø for indsatte og ansatte i fængslerne.

“Dynamisk sikkerhed er et særdeles vigtigt værktøj, hvis du vil have et godt miljø i fængslerne og gøre dig håb om at resocialisere de indsatte på længere sigt,” siger Peter Scharff Smith, professor på Institut for kriminologi og retssociologi ved Oslo Universitet og tidligere forsker for Institut for Menneskerettigheder.

Han er bekymret for udviklingen i Danmark. Han mener, at den dynamiske sikkerhed er ved at blive undergravet: “Jeg er bange for, at man for alvor er ved at ødelægge væsentlige dele af dansk fængselspraksis.”
Peter Scharff nævner som eksempel, at man i de senere år har øget brugen af strafcelle og isolation: “… Resultatet er mindre dynamisk sikkerhed og mere isolation.”

Strammerkursen over for de indsatte er ifølge ham ikke et udtryk for handlekraft. Det er derimod en opgivende tilgang, som risikerer at ødelægge mulighederne for at bedrive dynamisk sikkerhed.

“Alternativet (…) er i sidste instans enten vold, kaos og korruption på den ene side eller rene isolationsfængsler på den anden side.”