Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nyt lovforslag ligestiller psykisk og fysisk vold

Ofre for psykisk vold skal have den samme mulighed for at få anerkendelse ved domstolene, som ofre for fysisk vold, mener justitsministeren, der har fremsat et lovforslag om at indføre en selvstændig bestemmelse i straffeloven om psykisk vold.

Med bestemmelsen skal personer, der over en periode udsætter andre med tilknytning til husstanden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende handlinger, fremover kunne straffes med fængsel indtil 3 år. Det betyder, at f.eks. ægtefæller og børn fremover har et strafferetligt værn mod de groft krænkende handlingsmønstre, som udgør den psykiske vold, skriver Justitsministerietom lovforslaget.

Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universitet, tvivler på effekten af den nye lov, skriver Jyllands-Posten. Dels fordi at en del psykisk vold såsom injurier og digital overvågning allerede er strafbart. Dels fordi det er sværere at løfte bevisbyrden i sager om psykisk vold.

»Det er et udmærket initiativ, men jeg kan godt være i tvivl om, hvor stor betydning det vil få i praksis, fordi mange sager vil være svære at bevise. Det har en tendens til at blive signallovgivning. Det er ikke ment negativt, for det er relevant, at lovgiver signalerer, at man skal afholde sig fra sådan en adfærd,« siger hun.

Dommerforeningen noterer i et høringssvar, at den nye bestemmelse skaber »bevismæssige vanskeligheder«. Også Advokatrådet er skeptisk, fordi lovforslaget indeholder en række uklare og brede begreber, som »vanskeliggør en forudsigelig anvendelse af bestemmelsen i praksis«, skriver Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen på JP.dk (betalingsartikel)

Link til pressemeddelelse fra Justitsministeriet

Læs lovforslaget i sin helhed


Relaterede artikler:

I England er psykisk vold forbudt, men få bliver dømt, Jyllands-Posten, 10-01-2019 (betalingsartikel)

Lovforslag, der skal ligestille psykisk vold med fysisk vold, giver håb, Information.dk, 11-01-2019 (betalingsartikel)

Det er at gå for tæt på det personlige ansvar at lovgive mod psykisk vold (lederartikel), Jyllands-Posten, 10-01-2019