Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Ny offerundersøgelse: Hvert femte voldsoffer angiver, at volden var motiveret af had

I 2020 angav 21 procent af de adspurgte voldsofre, at voldshændelsen med sikkerhed var en hadforbrydelse. Det viser Justitsministeriets årlige offerundersøgelse, der for første gang også måler på, om volden ifølge offeret har været motiveret af offerets religiøse overbevisning, skriver Justitsministeriet.

Justitsministeriet udarbejder hvert år offerundersøgelsen ”Udsathed for vold og andre former for kriminalitet”, der blandt andet viser, hvor udsatte danskerne oplever at være for tyveri, hærværk, vold og trusler om vold. Siden 2008 har undersøgelsen desuden søgt at belyse udbredelsen af hadforbrydelser – dvs. forbrydelser, der er motiveret af had over for en bestemt gruppe – med fokus på racisme og offerets formodede seksuelle orientering. Fra 2019 er der desuden spurgt ind til kønsidentitet som motiv for volden, og som noget nyt i 2020 også offerets religiøse overbevisning som motiv.

Den netop offentliggjorte undersøgelse viser, at bekymrende mange har oplevet at være udsat for voldsrelaterede hadforbrydelser: Godt hvert femte offer for vold angiver i 2020, at forbrydelsen mod dem var motiveret af racisme eller had til offerets formodede seksuelle orientering, kønsidentitet eller religiøse overbevisning. Det svarer til, at mellem 8.300 og 15.100 personer i alderen 16-74 år udsættes for en hadforbrydelse – på et enkelt år, skriver Justitsministeriet.

Offerundersøgelsen anslår også, at 108.000 personer i 2020 blev udsat for psykisk vold. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold, skriver Det Kriminalpræventive Råd i artikel om psykisk vold.

Hent offerundersøgelsen fra Justitsministeriets Forskningskontor

Link til pressemeddelelse fra Justitsministeriet

Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold, Det Kriminalpræventive Råd, 16-12-2021