Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Justitsministeren vil begrænse sigtedes ret til frit at vælge forsvarer

Langvarige straffesager er et stort problem for ofre, der kan have vanskeligt ved at komme videre med deres liv. Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der søndag satte otte nye initiativer i søen for at få straffesager hurtigere igennem retssystemet, skriver Information.dk. Hele udspillet kan læses her.

Et af de nye initiativer går ud på, at en sigtet fremover kun kan vælge en forsvarer med tid i kalenderen. Ifølge retsplejeloven er der frit forsvarervalg. Men i dag kan en forsinkelse på to til tre måneder danne grundlag for at nægte beskikkelse. Det vil regeringen stramme op på, så fristen fremover som udgangspunkt er fire uger – og i sager om vold, voldtægt og våbenbesiddelse på offentligt tilgængeligt sted skal der ikke accepteres mere end to ugers forsinkelse. Det skal også være muligt at afbeskikke en forsvarer, hvis det kan forkorte sagsbehandlingstiden væsentligt.

 

Forslag kritiseres af forsvarsadvokater – og bakkes op af S og DF

Forslaget om at begrænse retten til frit at vælge forsvarer kritiseres af blandt andre forsvarsadvokaterne.

Det er langt fra sikkert, at forslaget vil betyde det store for sagsbehandlingstiden – og samtidig vil det krænke retssikkerheden, lyder kritikken fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater ifølge Information.dk.

”Det er rimeligt nok, at forsvareren skal have tid i kalenderen, men de meget faste kriterier for, hvornår man anerkender, at der er tid i kalenderen, er alt for snævre,” siger formand Kristian Mølgaard.

”Det udgør for mig at se en reel krænkelse af det frie forsvarervalg. Det har først og fremmest den konsekvens, at man risikerer, at der bliver gennemført sager med en forsvarer, som den tiltalte ikke selv ønsker,” siger Kristian Mølgaard.

Information.dk skriver i en tredje artikel, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti bakker op om justitsministerens tiltag mod lange behandlingstider i retssystemet.

 

Læs mere: