Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Gældsstyrelsen har eftergivet gæld for sagsomkostninger for 6,7 mio. kroner

Gældsstyrelsen har eftergivet gæld for sagsomkostninger for 6,7 mio. kroner

Gældsstyrelsen har fra 2019 og frem til udgangen af juni i år eftergivet gæld for sagsomkostninger for i alt 6,7 mio. kroner. I alt er der i perioden eftergivet gæld for 290 mio. kroner, fremgår det af oplysninger fra Gældsstyrelsen.

Hovedparten af den eftergivne gæld for sagsomkostninger er eftergivet i 2022 og første halvdel af 2023 – i alt 4,9 mio. kroner – sammenlignet med, at der blev eftergivet gæld for sagsomkostninger for i alt 1,8 mio. kroner i de foregående tre år.

Det fremgår ikke præcis af oplysningerne fra Gældsstyrelsen, hvor mange personer der har fået eftergivet gæld for sagsomkostninger, men det drejer sig om et lille antal personer. I 2022 og 2023 opgøres antallet hvert år til cirka 10 personer, og det bemærkes, at der er tale om afrundede tal til nærmeste 10’er.

Bandemedlemmer i exit-programmer har fået eftergivet gæld

Rocker- eller bandemedlemmer i exit-forløb har i flere tilfælde fået eftergivet gæld af Gældsstyrelsen, skrev Berlingske i en artikel den 24. november. Blandt de eksempler, avisen har set, er der ”et medlem af en kriminel gruppering, som har fået eftergivet gæld for flere hundred tusind kroner, mens vedkommende sad i fængsel. Vedkommende er studerende på en videregående uddannelse og har derfor ikke mulighed for at betale sin gæld,” hedder det i artiklen.

Det fremgår ikke af artiklen, hvor mange personer i exit-forløb, der har fået eftergivet gæld – eller hvad den eftergivne gæld omfatter. Dog er der i en af afgørelserne eftergivet ”gæld i form af blandt andet sagsomkostninger”.

19.000 borgere har fået afskrevet gæld til det offentlige

Der er to måder, hvorpå personer kan få slettet gæld til det offentlige. Den ene er, at man efter ansøgning til Gældsstyrelsen får eftergivet gæld, fx som beskrevet ovenfor.

Den anden er, at Gældsstyrelsen afskriver gælden. Det sker, hvis der ikke er udsigt til, at pengene kan inddrives, fx hvis en person er flyttet til udlandet, gået konkurs eller lignende.

DR Nyheder oplyste den 24. november, at 19.000 borgere har fået slettet gæld til det offentlige for i alt 4,2 milliarder kroner i 2022. For hver af de flere tusinde borgere betyder det, at de har fået slettet gæld for i gennemsnit 221.000 kroner pr. person.

Læs mere

19.000 danskere har fået slettet gæld til det offentlige for i alt 4,2 milliarder kroner, DR Nyheder, 24-11-2023

Bandemedlemmer får sløjfet deres gæld af myndighederne: »Det er en hån og en retspolitisk skandale«, Berlingske, 24-10-2023