Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Jasmin læser HF i fængslet

Det er ikke gratis at uddanne sig i fængslet. Jasmin skal selv betale for computer og internetadgang. (Modelfoto: E. Akyurt, Pixabay)

Jasmin læser HF i fængslet

Jasmins celle i Jyderup Fængsel er også hendes ”klasseværelse”. Hun er i gang med at læse HF som selvstudium. Hendes mål er at blive psykolog.

Men før hun kommer så langt, skal Jasmin have bestået i alt 10 hf-fag. Hun begyndte i foråret, efter at hun kom til åben afdeling i fængslet. For under varetægtsfængslingen var der ikke mulighed for at læse HF. Det er der nu. Hun læser to fag ad gangen, og hun forventer, at det vil tage hende omkring tre år at gennemføre uddannelsen, som normalt tager to år.

Jasmin er den eneste på sin fængselsafdeling, der læser HF, så der er ikke et studiefællesskab eller ”klassekammerater”, hun kan tale med om fagene og vanskelige spørgsmål, der kan være i forbindelse med opgaverne. ”Det ville være lettere, hvis flere på afdelingen læste HF, så vi kunne snakke sammen om det,” siger Jasmin.

”En typisk dag for mig ligner alle andre indsattes dage. Jeg står op om morgenen, spiser morgenmad og drikker kaffe, og så kigger jeg på mine lektier i løbet af dagen. Jeg holder pauser samtidig med de andre og snakker med dem, så jeg ikke bare sidder som en huleboer inde på værelset. Jeg har selvfølgelig nogle deadlines, der skal overholdes, men så længe jeg overholder dem, kan jeg selv bestemme, om jeg laver lektier i weekenderne eller om aftenen. Det er faktisk meget rart at have den frihed, hvis man fx ikke har sovet så godt en nat.”

Skal selv betale for internet og computer

Det er ikke gratis at uddanne sig i fængslet. Jasmin skal selv betale for computer og adgang til internettet. Hun anslår, at det indtil videre har kostet hende 4.500 kroner. (Betalingen for internetadgang varierer fra fængsel til fængsel, red.)

Herudover skal hun betale 550 kroner for hvert fag, altså i alt 5.500 kroner for en hel HF. Betalingen for hf-fagene får hun dog refunderet, når hun har gennemført uddannelsen. ”Så selv om jeg får en del tilbage, er det ret meget, jeg skal lægge ud med en løn på godt 11 kroner i timen. Så det kan godt være svært at få budgettet til at hænge sammen,” siger Jasmin. Hun henviser her til, at indsatte, der deltager i beskæftigelse i fængslet, får udbetalt et grundbeløb på 11,45 kr. i timen (også kaldet dusør).

Indsatte, der afsoner en dom skal som udgangspunkt deltage i 37 timers beskæftigelse om ugen. Uddannelse tæller også som beskæftigelse, og det betyder, at Jasmin ved at læse to hf-fag ad gangen opfylder 37-timers kravet. Ud af ”ugelønnen” på 423,65 kroner skal indsatte i åbne fængsler også selv dække deres udgifter til mad.

Målet er at blive psykolog

For Jasmin er HF et skridt på vejen til psykologistudiet. ”Jeg har mødt mange mennesker, som har en masse ting med i bagagen, og som ikke har fået den hjælp, de havde brug for. Derfor vil jeg uddanne mig, så jeg kan være med til at kunne give dem nogle redskaber, som kan hjælpe dem til et bedre liv,” siger Jasmin om baggrunden for at ville læse psykologi.

”Det betyder meget at kunne tage en uddannelse, og jeg tænker, at det er en god måde at bruge skatteydernes penge på. Samtidig giver det mig selvtillid,” siger Jasmin.