Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Forebyggelsesprogram: Amir og Henrik har lagt volden bag sig

Når vold er det sprog man taler bedst, kan det være svært at lægge fra sig. Det er alligevel lykkedes for Amir og Henrik. På et voldsforebyggelsesprogram i fængslet har de lært at bruge dialog i stedet for, skriver Kriminalforsorgen i en artikel om Kriminalforsorgens Voldsforebyggelsesprogram.

Amir og Henrik sidder begge i fængsel. Amir sidder for drab, drabsforsøg, ildspåsættelse og vold. Henrik sidder for drabsforsøg. Begge er fast besluttet på, at det er sidste gang de sidder i fængsel. Og de tror på det.

Deres domme taler næsten for sig selv: Volden har været styrende for den måde, de har levet deres liv på indtil nu. Derfor har de deltaget i Kriminalforsorgens Voldsforebyggelsesprogram, og har fået lært at tænke på konsekvenserne, før de knytter næverne. Og konsekvenserne kan være, at de ikke kan nå de mål, de har sat sig.

Voldsforebyggelsesprogrammet består af 37 fælles lektioner med op til otte deltagere og tre individuelle samtaler. Programmet har fokus på, at deltagerne forstår, hvor vigtigt det er at have nogle sociale mål og at være i stand til at nå dem.

”Vi træner dem i at kende de livsstile og daglige rutiner, der øger risikoen for, at de begår vold og som forhindrer dem i at nå deres mål. De trænes også i at mærke signalerne på, at de er ved at opbygge vrede, f.eks. tanker og kropslige tegn, så de kan nå at stoppe op og tænke over, hvad der vil ske, hvis de fortsætter,” fortæller Frank, der er tidligere fængselsbetjent og nu instruktør i og ansvarlig for voldsforebyggelsesprogrammet.

”Vi lærer at håndtere problemerne på en ordentlig måde. Vi snakker om, hvad vores mål er. Mit mål er at starte i skole, få en uddannelse og gerne et job. Jeg har siddet inde for vold siden sidste år. Og jeg vil ikke i fængsel igen,” understreger Henrik, der sammen med Amir deltager i programmet for at få nogle redskaber, så de kan begå sig både uden for fængslet, men også inde i fængslet.