Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Fængselspræster frygter aflytning af sjælesorg

“Når fængsels- og arresthuspræster tilbyder indsatte samtaler, kan de ikke garantere dem total fortrolighed. Det ødelægger tilliden mellem præsten og den indsatte, siger præst. Biskopper vil vende sagen med Kriminalforsorgen,” skriver Kristeligt Dagblad.

Avisen henviser til en episode tilbage i 2012, hvor en fængselspræst havde en sjælesorgssamtale med en indsat, som på daværende tidspunkt afsonede en dom i et dansk fængsel. Kort efter samtalen fik den indsatte en fornyet dom på grund af nye oplysninger. I retten blev de nye oplysninger, som var skaffet via en aflytning, præsenteret. De kom fra den sjælesørgeriske samtale med præsten.

Ifølge Thomas Munk Rønberg, der er formand for Foreningen af Fængsels- og Arresthuspræster  har præster tavshedspligt, medmindre der er tale om pædofile forhold eller et planlagt mordforsøg på for eksempel statsministeren. Samtidig må kirkerum og præstekontorer ikke aflyttes, men i arresthuse er der ofte ikke kontorer, hvorfor samtalerne finder sted i en celle, skriver Kristeligt Dagblad.

Da Foreningen af Fængsels- og Arresthuspræster tilbage i 2012 tog kontakt til Justitsministeriet, fik de at vide, at Kriminalforsorgen ikke selv må aflytte cellerne, men at politiet kan gøre det med en retskendelse. Dermed er der en potentiel mulighed for, at indsattes celler – eller andre lokaliteter – aflyttes. Ifølge Thomas Munk Rønberg sker aflytningen kun sjældent.

Ved bispemødet i sidste uge blev landets biskopper enige om at holde et møde med Kriminalforsorgen om fængsels- og arresthuspræsters arbejdsforhold. Her vil aflytning blive taget op, siger biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær til Kristeligt Dagblad.