Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Familiedrab er ikke et uforklarligt lynnedslag i Hverdagsdanmark

“Hvis man vil reducere antallet af familiedrab, må man først forstå det rigtigt. Så er man nødt til at anskue det som et samfundsanliggende og ikke som enkeltstående private begivenheder,” skriver dagbladet Information i en baggrundsartikel med udgangspunkt i den aktuelle sag om et femdobbelt familiedrab i Ulstrup ved Randers.

”Der er ingen tvivl om, at det er en tragedie, og at den har fundet sted inden for en familie, men hvis man gerne vil problemet til livs, er det uhensigtsmæssigt at omtale et femdobbeltdrab i medierne på denne måde (som ”familietragedie”, red.). Så bliver drab i familien et uforståeligt lynnedslag i Hverdagsdanmark. Og frem for alt noget privat, vi ikke kan gøre noget ved,” skriver Information.dk – og fortsætter:

”Forskning fra både Europa og USA viser, at drab i familien langtfra er uforklarlige. En lang række mønstre går igen i sager om familiedrab, som kan inddeles i kategorier: En gruppe er mænd, der – som i sagen fra Ulstrup – slår både partner og børn ihjel og bagefter ofte begår selvmord.

Typisk er motivet tab af job, penge, prestige eller skilsmisse. En anden gruppe er partnerdrab, hvor nuværende eller tidligere partner bliver slået ihjel. Typisk i forbindelse med at forholdet ophører, eller at ofret har fundet en anden.

I fire ud af fem sager er det mænd, der slår kvinder ihjel. En tredje gruppe er tilfælde, hvor forældres vold mod børnene eskalerer til drab. Og så er der drab på baggrund af psykisk sygdom, eksempelvis depression, skizofreni, fødselspsykose eller PTSD.”