Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Exit-program hjælper rockere og bandemedlemmer på vej

Exit-programmer er med til at hjælpe rockere og bandemedlemmer ud af deres tidligere miljø, og relativt få exit-deltagere vender tilbage til rocker- eller bandemiljøet efter exit-indsatsen. Det viser den seneste rapport om exit-programmer fra Justitsministeriets Forskningskontor.

Stadigt flere rockere og bandemedlemmer deltager i et exit-program for at få hjælp til at forlade det kriminelle miljø. Nu beskriver en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, hvilke indsatser der har været brug for for at hjælpe rockere og bandemedlemmer ud af deres tidligere miljø.

Personer, der starter exit-forløb under afsoning, har typisk behov for at blive flyttet til et andet fængsel eller afdeling og for at få støtte fra en mentor. Personer, der starter deres exit-forløb i frihed, har først og fremmest behov for hjælp med økonomiske problemer og til at finde en bolig. Begge grupper har også brug for hjælp med skolegang, uddannelse og psykologsamtaler.

En fjerdedel af de 138 exit-deltagere, som evalueringen omfatter, har besvaret et spørgeskema både ved starten af forløbet og et år efter, forløbet er gået i gang. Godt to tredjedele af dem oplyser, at exit-indsatsen har hjulpet dem til at holde sig ude af kriminalitet, mens cirka halvdelen oplyser, at de har fået hjælp til at finde arbejde, starte i skole eller på en uddannelse og til at kunne føle sig beskyttet og tryg.

Der er fortsat stor interesse for exitprogrammet blandt rockere og bandemedlemmer. I starten af 2016 var antallet af personer, der enten var i gang med eller havde afsluttet et exitforløb, mere end en fordoblet siden begyndelsen af 2015. Der er generelt en stor gennemstrømning i rocker- og bandemiljøerne, hvilket peger i retning af, at også et stort antal personer selv er i stand til at forlade miljøet uden hjælp fra exitprogrammer.

Relativt få exit-deltagere vender ifølge politiets oplysninger tilbage til rocker- eller bandemiljøet efter exit-indsatsen.