Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Voldsepisoder i danske fængsler stiger voldsomt: ”Den her adfærd er meget usædvanlig”

Færre betjente og flere bandemedlemmer presser de danske fængsler maksimalt. Flere partier kræver hårdere straffe, men det er dialog, der virker, mener ekspert i fængselsforhold og kultur, skriver Politiken.dk.

Siden 2016 er antallet af overfald på betjente steget med 52 %. Det skyldes især antallet af bandemedlemmer, der på bare et år er steget med 40 %. Samtidig er antallet af betjente faldet med tæt på 10 %. Det viser tal fra Fængselsforbundet. Tilsammen udgør det en cocktail, der betyder, at de danske fængsler er mere pressede end nogensinde.

”Det er det største problem, jeg har set som formand. Vi har aldrig haft så meget ubalance som nu,” siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, til Politiken.dk.

Politikere og organisationer mener, at sommerens to overfald kræver yderligere tiltag. Både Fængselsforbundet, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at der skal hårdere straffe til, når indsatte overfalder fængselsbetjente. Også regeringspartiet Venstre er klar til at gøre mere, men vil ikke lægge sig fast på, om det involverer hårdere straffe, skriver Politiken.dk.

Men Linda Kjær Minke mener ikke, at flere og flere stramninger er den rigtige vej frem. Hun er lektor ved Syddansk Universitet og har forsket i kulturen blandt indsatte i et lukket fængsel.

”Det her er skruen uden ende. Hvor er dialogen? Hvorfor er der ingen, der prøver på at få en dialog om, hvad der er galt. Jo mere man presser, jo mere sparker de tilbage. Der kan jeg ikke lade være med at tænke: Hvad sker der så den dag, de bliver lukket ud? Den her adfærd er meget usædvanlig,” siger Linda Kjær Minke.