Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Bandekriminalitet kostede samfundet 315 millioner kroner i 2016

Den kriminalitet, der i 2016 blev begået af rockere og bandemedlemmer, kostede samfundet næsten 315 millioner kroner. Det fremgår af en rapport, som Justitsministeriets Forskningskontor har offentliggjort. Rapporten belyser nogle af de samfundsøkonomiske omkostninger, der er forbundet med kriminalitet begået af rockere og bandemedlemmer.

Over halvdelen af udgifterne stammer fra rockere og bandemedlemmers fængselsafsoning. Den kostede i alt 186 millioner kroner. Den næststørste post er politiets udgifter i forbindelse med at sigte de pågældende. Det kostede knap 70 millioner kroner, og anklagemyndigheden brugte yderligere godt 24 millioner til det formål. Kriminalforsorgen og Politiet brugte desuden 19,5 millioner kroner på Exit-indsatser i forhold til rockere og bandemedlemmer.

Rapporten viser også, at 9 % af alle drab og drabsforsøg samt 10 % af alle tilfælde i kategorien ”andre forbrydelser mod liv og legeme” i 2016 blev begået af rockere og bandemedlemmer.

Undersøgelsen fokuserer på udvalgte udgifter til registrerede bandemedlemmer i blandt andet fængsler, domstole og politiet samt udgifter til ofre for berigelseskriminalitet. Men den giver ikke et fuldstændigt billede af de samfundsmæssige omkostninger, mener forsker og kriminolog Nichlas Permin Berger fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

”Tallet er jo relativt. Er det meget i forhold til hvad? Derudover er der omkostninger for eksempel for ofre, familier og lokalsamfund, der ikke indgår i undersøgelsen,” siger han til Politiken.dk.

”Det er også vigtigt at huske på, at den her viden ikke peger i retning af højere straf, men snarere synliggør potentialet i forebyggelse og tidlig indsats.”

 

Rapporten er omtalt i flere dagblade, bl.a.: