Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Tak for en velbesøgt kulturnat i Café Exit

Glimt fra Kulturnatten i Café Exit. (Foto: Bent Dahl Jensen)

Tak for en velbesøgt kulturnat i Café Exit

Mange deltog i Café Exits arrangementer på Kulturnatten i København fredag den 12. oktober 2018. Caféen i Saxogade 5 holdt åben fra kl. 18, hvor man kunne kigge ind og snakke med frivillige og ansatte over en kop kaffe og et stykke kage.

I Apostelkirken var der først foredrag med fængselspræst Erik Adrian, der fortalte om arbejdet blandt fængslede i Vestre Fængsel, der er Skandinaviens største fængsel. Om halsen bar han et kors, som er lavet af en indsat, der for nogle år siden slog sin bedste ven ihjel – og som gennem samtaler med præsten fik hjælp og oplevede tilgivelse. Erik Adrian pointerede, at evangeliets budskab er, at enhver kan få en ny begyndelse, uanset hvad vedkommende har gjort. Han tilføjede, at tilgivelsen ikke er ensbetydende med en ny tilladelse til at gøre det samme igen.

Erik Adrian fortalte, at mange fængslede oplever, at de kan få noget i kirken, som de ikke kan få andre steder – og henviste til ordene i Johannesevangeliet: ”Fred efterlader jeg jer. Min fred giver jeg jer. Jeg giver ikke, som verden giver.”


Koncert med Fangekoret – og foredrag med indsat

Efter foredraget sang Fangekoret under ledelse af Louise Adrian for fulde huse ved en koncert i Apostelkirken. Nogle af sangere var for første gang med til en koncert uden for murene, og én var lige blevet løsladt. De sang både nogle af korets kendte numre og nogle fra det nye album, ”Unoder”, der udkom for to uger siden. Herudover sang de et par gospelnumre, ”Fangernes kor” fra Verdis opera ”Nabucco” og Bamse Venners ”Vi er levende lys”, der er en populær sang blandt kormedlemmerne.

En af korsangerne, Boris, holdt efter koncerten foredrag, hvor han fortalte om sit liv, og hvad det betyder for ham at være med i Fangekoret. Han afsoner en dom på 12 år for narko – og han fortalte først, hvordan i flere år havde levet et dobbeltliv, hvor han på den ene side havde passet job, haft familie og venner og på den anden side havde været ludoman og haft et stofmisbrug. Begge dele har han været i behandling for under fængselsopholdet, og han håber, at han næste år kan få frigang fra fængslet, så han kan begynde at arbejde som kokkemedhjælper. Han har deltaget i Meyers Kokkeskole og er blevet glad for at lave mad. Boris fortalte også, at han i de fire år, han har siddet i fængsel, har kunnet mærke, hvordan der er blevet strammet gradvist mere op på sikkerheden, og at det går ud over det resocialiserende arbejde i fængslerne, som skal hjælpe indsatte til ikke at begå kriminalitet efter løsladelsen. Boris fortalte også, at det styrker selvværdet at være med i Fangekoret. ”Det er fedt at stå og skråle – og bagefter høre folk klappe,” sagde Boris, der sang solo for fuld udblæsning på ”Oh, Happy Day”.

I Apostelkirken var der også en udstilling af smykker, tasker, marmelade, bøger, forklæder og andet håndarbejde, der er lavet af indsatte i fængsler på Sjælland og Fyn.


Fællessang i caféen

Kulturnatten sluttede med fællessang i caféen i Saxogade 5, hvor Louise Adrian og flere af Fangekorets medlemmer sammen med gæsterne sang sig igennem en række af tidens populære sange. Blandt andet mindedes man Kim Larsen med at synge ”Jutlandia”, og der blev sunget numre af John Mogensen, Creedence Clearwater Revival og mange flere.

• Se flere billeder på Facebook