Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Regeringen vil oprette kvindefængsel

Når kvinder afsoner, skal de fremover ikke have kontakt med mandlige indsatte. I hvert fald ikke, hvis det står til regeringen, der vil oprette et fængsel kun til kvinder, oplyser DR Nyheder.

”De har det både i Sverige og Norge, og derfor er det også på tide, synes jeg, at man får et kvindefængsel i Danmark,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Flere kvinder oplever nemlig seksuelle overgreb og chikane, når de afsoner sammen med mænd. I en undersøgelse, som Kriminalforsorgen foretog i 2015, svarede 18 % af de kvindelige indsatte, at de har oplevet at blive udsat for seksuel chikane fra medindsatte. 9 % svarede, at de har oplevet at blive udsat for seksuelle overgreb, skriver DR Nyheder.

DR Nyheder skriver i en opfølgende artikel, at Kriminalforsorgen ser positivt på justitsministerens forslag.

I dag afsoner kvinder enten i Møgelkær Fængsel, Ringe Fængsel, Herstedvester Fængsel eller Horserød Fængsel. Det foregår enten på samme afdeling som mænd, eller på særskilte kvindeafdelinger, men med mandlige fanger i samme institution. Det betyder, at mænd og kvinder har kontakt og foretager aktiviteter sammen. Men med regeringens forslag vil kvinder og mænd altså afsone fuldstændig adskilt. Og det glæder Thorkild Fogde direktør i Kriminalforsorgen, hvor man længe har drøftet muligheden for et kvindefængsel.

”Hvis vi skal kunne give kvinderne den beskyttelse, som de har krav på i danske fængsler, så er vi nødt til at gøre noget nyt. De har behov for at blive beskyttet mod seksuel chikane, pression og overgreb. Derfor mener vi, at der bør oprettes et kvindefængsel,” siger Thorkild Fogde til DR Nyheder og henviser til, at man både i Norge og Sverige har rene kvindefængsler.

Ifølge Fængselsforbundet er det også en god idé at adskille mænd og kvinder fuldstændigt:

”Når vi bliver ved med at høre om, at der er kvinder, der bliver forulempet og direkte voldtaget af mandlige fanger, så lever vi jo ikke op til vores opgave om at beskytte dem godt nok, mens de er i fængsel,” siger forbundsformand i Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til DR Nyheder.

Ifølge ham er løsningen enten regeringens forslag, eller at opdele mænd og kvinder endnu mere, der hvor de allerede afsoner.

 

DR Nyheder følger i yderligere to artikler op på forslaget om at samle kvindelige indsatte i ét fængsel: