Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

(Foto: Bent Dahl Jensen)

Velbesøgt kulturnat i Café Exit

Fangekoret under ledelse af Louise Adrian trak endnu engang fulde huse, da de optrådte i Apostelkirken som en del af Café Exits program på Kulturnatten fredag den 13. oktober. Og der var stort bifald til koret, der sang en række af de sange, de selv har skrevet – sange, der fortæller om, hvordan det er at sidde i fængsel, hvad det indebærer af afsavn, og nogle af de refleksioner det giver anledning til.

Fangekoret består af indsatte i fem fængsler, som Louise Adrian øver med i de respektive fængsler, samt sangere, der er fortsat i koret efter deres løsladelse. Koncerten i Apostelkirken var for tre af kormedlemmernes vedkommende deres første optræden med koret uden for fængselsmurene.

Som afslutning på Kulturnatten var der fællessang i Café Exits lokaler i Saxogade 5, hvor Louise Adrian sammen med Hans, Lars og Tom fra koret sang for på kendte numre af andre kunstnere. Også her var der fyldt til sidste plads.

 

Foredrag med præst og tidligere indsat
Café Exits program omfattede også to foredrag, der blev holdt i Apostelkirkens menighedslokaler.

Det ene var med præsten Anette Ejsing, der tidligere har været fængselspræst i Vestre Fængsel. Hun skulle have haft følgeskab af Nicky, som er en tidligere indsat, hun blev mentor for, mens hun var fængselspræst i Vestre. Han var desværre blevet forhindrede i at komme.

Anette Ejsing fortalte om det følgeskab, hun som mentor har haft med Nicky i fire et halvt år – en relation, der har udviklet sig fra mentorskab til venskab.

Hun fortalte også om de overvejelser, hun i kraft af mentorskabet har gjort sig i forhold til resocialisering af indsatte.

– Jeg tror ikke på resocialisering som en metode, hvor man tager en person og putter vedkommende ind i en bestemt proces, hvor personen så kommer ud i den anden ende og er mere i trit med det sociale system, som vi lever, sagde Anette Ejsing bl.a., og fortsatte:

– Jeg tror på, at dem, man følges med, får lov til at mærke, at man kan lide dem – og at man ikke smutter, ligesom alle de andre har gjort, når de ikke opfører sig som forventet, sagde Anette Ejsing – og understregede, at forandringen ikke kommer gennem lovgivning, men gennem den personlige relation.

 

”Risiko for at blive af-socialiseret ved at komme i fængsel”

Det andet foredrag blev holdt af Tom Hansen, der i juli blev løsladt efter afsoningen af en fængselsdom og nu er projektmedarbejder i Café Exit (cykelprojektet).

Han har afsonet i Vridsløselille Fængsel og i Horserød, og han fortalte om, hvordan det var at komme i fængsel og om dagligdagen i fængslet. Mens han sad i Vridsløselille kom han med i Fangekoret, og han oplevede det som ”et frirum” de tre gange om ugen, han øvede sammen med koret.

Han fortalte også, at der nu bruges færre ressourcer på resocialisering af indsatte end tidligere, fordi der bruges flere kræfter på kontrol af indsatte.

”Der er større risiko for, at man bliver af-socialiseret end resocialiseret ved at sidde i fængsel. For man bliver mere egoistisk af at sidde i fængsel,” sagde Tom Hansen.

Han blev blandt andet spurgt om, hvad tiden i fængslet har betydet i hans liv.

”Jeg er blevet mere eftertænksom. Jeg tænker mere over, hvor jeg er på vej hen. Før tænkte jeg ikke så meget over de store spørgsmål i livet,” sagde Tom. Han fortalte videre, at han havde brug for at få tilgivelse for det, han havde gjort.

”Den har jeg fundet i kirken, og jeg har også fået en accept som menneske. Det oplever jeg, når vi kommer rundt med koret og synger i kirker,” sagde Tom.

 

 Udstilling med fangekunst
I Apostelkirkens menighedslokaler kunne man også se en udstilling med malerier, der er malet af indsatte i Vestre Fængsel. Og der var lejlighed til at snakke med medarbejdere og tidligere indsatte i en ”tape-cellen”, hvor man med tape på gulvet har optegnet omridset af en fængselscelle.