Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Præst: Vigtigt at indsatte kan dø uden for fængslets mure

Fængselsmyndighederne bør være opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at syge indsatte kan dø i frihed. Ikke mindst fordi, der bliver flere ældre indsatte, udtaler fængselspræst Benny Birk Mortensen til Kristeligt Dagblad.

Avisen skriver om emnet på baggrund af sagen om den 55-årige Barselaj Ertaq, der døde af cancer den 29. januar i år efter flere måneders sygdomsforløb. Han havde siddet 17 år i forvaring i Herstedvester Fængsel, dømt for forbrydelser begået i Grønland. Selvom familien forsøgte at få Barselaj Ertaq prøveløsladt, nåede retten i Grønland aldrig at behandle sagen.

Fængselspræst Benny Birk Mortensen i Herstedvester Fængsel vil ikke kommentere den konkrete sag. Men han fremhæver, at han personligt inden for de seneste 10 år har oplevet et par bisættelser og flere dødsfald blandt indsatte.

”Det burde ikke have været kommet dertil. Vi har haft den holdning, at det er uværdigt, at et menneskes dødsleje skal være i en celle eller i et fængsel. Hvis vi skal fastholde den holdning, er der grund til, at myndighederne i højere grad arbejder på at få indsatte med en terminal sygdom udsluset af fængslet, for selvfølgelig betyder tanken om at dø i frihed noget for den enkelte,” siger Benny Birk Mortensen til Kristeligt Dagblad.