Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Peberspray anvendt ved næsten dobbelt så mange forbrydelser i 2019 som i 2018

Fra 2018 til 2019 er der sket en næsten fordobling af fældende afgørelser, hvor peberspray har været en del af sagen, skriver Justitsministeriet. En evaluering af pebersprayordningen viser, at gerningsmænd pr. 9. november 2019 havde anvendt peberspray i 1.660 sager, hvor der blev afsagt en dom. Det var næsten en fordobling i forhold til 2018, hvor der blev anvendt peberspray i 893 sager, hvor der blev afsagt en dom.

Pebersprayordningen trådte i kraft i 2018. Ordningen giver bl.a. private mulighed for at have peberspray i sit eget hjem for at kunne beskytte sig i tilfælde af hjemmerøveri. Evalueringen af ordningen viser dog, at der kun har været en enkelt sag, hvor peberspray har været anvendt mod gerningspersoner ved et røveri, og i nul tilfælde er peberspray anvendt til selvforsvar mod hjemmerøveri i eget hjem.

På den baggrund har justitsminister Nick Hækkerup (S) besluttet, at pebersprays fremover kun skal være tilladt for særligt udsatte personer med en tilladelse fra politiet, skriver Justitsministeriet. Pebersprayordningen gør det nemlig også muligt for fx personer, som vurderes at være i risiko for overfald i forbindelse med æresrelaterede konflikter, samlivsrelaterede konflikter eller stalking at søge om tilladelse til at gå med peberspray på gaden. Evalueringen viser dog, at der kun er givet et mindre antal tilladelser til særligt udsatte personer til at besidde peberspray i det offentlige rum.

”Noget tyder på, at selve tilladelsesordningen i dag er en hindring for mange, og derfor vil justitsministeren se på, om det kan gøres lettere for f.eks. personer, som vurderes at være i risiko for overfald i forbindelse med æresrelaterede konflikter, samlivsrelaterede konflikter eller stalking – og andre der kan have et særligt behov for beskyttelse og tryghed – at få tilladelse til at bære peberspray i det offentlige rum,” skriver Justitsministeriet.

Ministeriet regner med at fremsætte et lovforslag om ændring af pebersprayordningen i løbet af efteråret.

Hent pressemeddelelse fra Justitsministeriet

Hent evalueringsrapport om pebersprayordningen

Links til relaterede artikler

Papes peberspraylov var en eklatant fiasko (leder), Information.dk, 03-10-2020 (betalingsartikel)

Hækkerup vil rulle lov tilbage og forbyde peberspray i hjem, Politiken.dk, 01-10-2020

Butik fjernede peberspray fra hylden: Folk ville åbenlyst ikke bruge dem efter hensigten, DR Nyheder, 02-10-2020