Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

"Miljøet i åbne fængsler er blevet mere råt"

“Tillidsmænd og ledere melder om et mere råt miljø i de åbne fængsler. Hårdkogte fanger er en belastning for flertallet, der gerne vil ændre løbebane og afsone deres straf i fred og ro, siger en forsker.” Det skriver Jyllands-Posten i en artikel om udviklingen i forholdet mellem indsatte og ansatte i åbne fængsler.

”Vi har altid haft det her med, at to vil slås, men det er nyt, at de tager hætte over hovedet og dækker vores kameraer til. Det er en helt anden mentalitet, end man har været vant til for tre-fire år siden. Et nej er ikke bare et nej – det skal udfordres,” tillidsmand René Christensen, Kragskovhede Fængsel, til avisen med henvisning til en episode fra 2016, hvor ”seks-syv personer tog hætter over hovederne og dækkede kameraerne i Kragskovhede Fængsel til, så de ubemærket kunne gå ind på en afdeling for at ’snakke’ med deres medfange”. Det lykkedes medfangen at barrikadere sig, så han ikke led overlast.

Han bruger episoden som eksempel på, hvordan miljøet i det åbne fængsel i Nordjylland er blevet mere råt de senere år. René Christensen og andre tillidsmænd fortæller til Jyllands-Posten, at der er kommet mere bandementalitet i fængslerne, selv om bandemedlemmer skal afsone i landets lukkede fængsler.

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at der er sket en tredobling i politianmeldelserne for vold og trusler mod de ansatte fra 45 i 2012 til 124 i 2016.

Flere peger ifølge avisen på, at det bl.a. er udtryk for en skyggeside ved den øgede brug af fodlænke, fordi man derved har fjernet spritbilisterne og andre småkriminelle, som typisk var bedst til at opføre sig ordentligt i fængslerne. I 2006 var der kun 57 personer, som afsonede med fodlænke. Ni år senere – i 2015 – lød tallet på 388 personer.

 

Størst stigning i Renbæk Fængsel

Fængselsforbundets netavis bringer også en artikel om vold og trusler mod ansatte i åben fængsler. Artiklen indeholder en statistik over udviklingen i de enkelte fængsler fra 2015 til 2016. Den viser, at antallet af episoder med vold og trusler er steget mest i Renbæk Fængsel – fra 7 episoder i 2015 til 32 i 2016.