Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kvaliteten af mentalundersøgelser for udviklingshæmmede er så dårlig, at folk risikerer at få en forkert dom

Kvaliteten af mentalundersøgelser for udviklingshæmmede er så dårlig, at folk risikerer at få en forkert dom. Op mod en tredjedel af mentalerklæringerne burde dumpe, vurderer Retslægerådet. Det skriver Berlingske.dk.

Retslægerådet frygter, at dømte i årevis har fået en straf på et fejlagtigt eller mangelfuldt grundlag, fordi kvaliteten af mentalerklæringer er for ringe. Det betyder, at udviklingshæmmede, som ikke egner sig til fængselsstraf, risikerer at ende i fængsel, hvor de skal afsone med andre kriminelle. Det modsatte kan også ske: At normaltbegavede kriminelle risikerer at bliver anbragt på en institution for udviklingshæmmede – på ubestemt tid. Retslægerådet vurderer, at mellem 25-35 procent af mentalerklæringerne for udviklingshæmmede er »præget af så omfattende mangler, at det ikke er muligt for rådet at afgive udtalelse«.

Situationen er helt uacceptabel – både for de involverede og for vores samfund, som bygger på retssikkerhed, siger Birgitte Arent Eiriksson, der er advokat og vicedirektør i den juridiske tænketank Justitia. »Det her svækker tilliden til retssystemet, for man skal kunne stole på, at retten idømmer den rette straf på et sagligt grundlag. Desuden krænker det retsfølelsen, og det er meget, meget betænkeligt for den enkelte, som får en forkert dom,« siger hun til Berlingske.dk.

Læs hele artiklen på Berlingske.dk