Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kriminolog: Når politikere snakker om, at fængsler ikke må minde om femstjernede hoteller, så aner de ikke, hvad de taler om

”Når Søren Pape Poulsen (K) siger, at ’Det skal være træls at være i fængsel’ og andre politikere understreger, at det at være frihedsberøvet ikke må minde om at være på femstjernet hotel, så kender de simpelthen ikke til forholdene i fængslerne,” siger Linda Kjær Minke til Politiken.dk. Hun er professor i kriminologi ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Avisen har interviewet hende sammen med flere andre i artikler, der blev bragt i seneste dage.

Linda Kjær Minke fortæller, at gennemsnitsstørrelsen på en fængselscelle er 8 kvadratmeter – 12 i en nyere celle. Her sidder du så. Det er ikke dig, der bestemmer, hvornår du skal ud, eller hvad du skal lave. Eller hvornår du kan ringe til din kæreste eller se dine børn. Og politikere og vælgere skal forstå, at det er hårdt nok i sig selv. »Vi behøver ikke lægge alt muligt straf oven i frihedsberøvelsen for at gøre det ’hårdt nok’«, siger hun.

Linda Kjær Minke mener, at problemet i virkeligheden er, at vi behandler de indsatte for barskt. »Gennem de seneste 20 år er der sket en udvikling, hvor vi i stadig stigende grad går hårdere og hårdere til de indsatte i en tro på, at de vil begynde at opføre sig bedre, og at det vil løse problemerne i fængslerne. Det er bare ikke det, der sker. Det skaber bare dårligere forhold og frafald af fængselsbetjente«, siger hun.

I en anden artikel fortæller Gert Jensen, der er fuldtidstillidsrepræsentant for hovedstaden og tidligere har været syv år i Vestre Fængsel og 25 år i Ellebæk som fængselsbetjent, at manglen på personale betyder, at der ikke er tid til at tale med de indsatte, og ”det er jo det, som personalet brænder for – at gøre de indsatte klar til livet uden for tremmerne”.

»Det (manglen på fængselsbetjente, red.) betyder, at de skal løbe ekstra stærkt, fordi de har mange indsatte at tage hånd om. Så ender arbejdet med primært at bestå af praktiske opgaver. Vi er sådan set stadig rigtig dygtige til at resocialisere de indsatte, så de er bedre rustet til at komme ud i virkeligheden igen, men der er simpelthen ikke tid nok til den del af arbejdet,« siger han.

Martin Bentsen, der nu er præst og tidligere har siddet sammenlagt 13 år i fængsel, fortæller i en tredje artikel, at han har begået vold mod flere fængselsbetjente. Han har været løsladt i flere år, men er stadig i berøring med fængselsvæsenet som præst og mentor for flere indsatte. Martin Bentsen mener, at fjendtligheden mellem fængselsbetjente og indsatte i dag er så stor, at den blokerer for arbejdet med resocialisering. Og han har ikke megen tiltro til, at man kan ændre det hårde miljø i fængslerne. »Jeg tror ikke, løsningen er, at man skal gøre noget inde i fængslerne, for mentaliteten er for hård, og den bliver ikke ændret. Det er først, når de indsatte løslades, at man kan nå dem og hjælpe med«, siger han til Politiken.dk.

Links til artikler på Politiken.dk:

Vores hårde linje over for de indsatte har ødelagt fængslerne (interview med Linda Kjær Mine), Politiken.dk, 23-01-2022 (betalingsartikel)

Fængselsbetjente brænder for at hjælpe de indsatte videre i livet. Desværre er det slet ikke det, deres arbejde handler om i dag, Politiken.dk, 23-01-2022 (betalingsartikel)

Præsten, der har overfaldet flere fængselsbetjente: Det er en utopi, at situationen i fængslerne bliver bedre, Politiken.dk, 24-01-2022 (betalingsartikel)