Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Højesteret giver unge samfundstjeneste i stedet for fængsel for grov vold

I tre straffesager har fem højesteretsdommere nu lagt et niveau for, hvornår straffen for grov vold undtagelsesvist kan gøres betinget af samfundstjeneste frem for ubetinget fængsel. I to af de tre sager bestemte Højesteret, at den ubetingede fængselsstraf kunne erstattes af samfundstjeneste, og det vil få betydning for underretternes afgørelser i lignende sager, skriver Information.dk. Avisen skriver videre:

Den ene sag handlede om en 18-årig elev på Skjerns Tekniske Skole, der blev forstyrret og drillet flere gange af en klassekammerat, der bl.a. kastede sølvpapirkugler efter ham. Eleven, der var bagud med en fysikopgave, bad flere gange kammeraten om at lade være, og da det ikke hjalp, blev han til sidst så irriteret, at han greb ud efter et metalstykke og slog kammeraten to gange i hovedet og på armen.

Skaden var begrænset – “en mindre syningskrævende skade”, som Højesteret formulerede det. Vestre Landsret havde i juni idømt eleven 60 dages fængsel, som kunne ændres til 80 timers samfundstjeneste. Dommen var anket af anklagemyndigheden, men Højesteret stadfæstede landsretsdommen.

Selv om der ifølge straffeloven kun undtagelsesvist kan gives samfundstjeneste for grov vold i stedet for ubetinget fængsel, så er der ifølge Højesteret »navnlig grund til at overveje det« i sager, hvor følgende betingelser er opfyldt:

Den tilmålte straf skal være kortvarig, og den tiltalte skal være ung og ustraffet og i øvrigt have »gode personlige forhold«. Dernæst skal volden have været »en spontan reaktion« på en forudgående uoverensstemmelse, og endelig skal den medførte skade være begrænset.

 

• Læs også: Imens politikerne taler om hårdere straffe, sejrer samfundstjenesten