Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gennemgang af alle drabssager siden 1992: De fleste drab begås i familien

De fleste drab i Danmark siden 1992 er begået i familien. Det viser en ph.d.-afhandling af retsmediciner Asser Hedegård Thomsen fra Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet, skriver Politiken.dk. Den 44-årige retsmediciner har – som den første i Danmark og i samarbejde med retsmedicinske institutter i Odense og København – samlet alle oplysninger om de i alt 1.417 drab, som er begået i Danmark siden 1992. Han har inddelt drabene i fire hovedkategorier: ”familiedrab”, ”drab i kriminelle miljøer”, ”drab, som ikke umiddelbart var relateret til kriminalitet” og en kategori, hvor ”sammenhængen var ukendt”.

Zoomer man ind, er den største andel af de drab, der sker i familien, partnerdrab mellem mænd og kvinder, begået af en nuværende eller tidligere partner. Især kvinder er ofrene. 55,6 % af alle kvindelige drabsofre her i landet er slået ihjel af en tidligere eller nuværende partner – og 76,5 % af alle kvindelige drabsofre gennem de seneste 25 år er dræbt i familien.

Ud af de i alt 1.417 drabsofre siden 1992 er 471 slået ihjel efter såkaldt skarp vold, typisk med en kniv. Det mest udbredte mordvåben her i landet, viser afhandlingen, findes i alle hjem. Således er 7 ud af 10 knivdrab begået med køkkenkniv.

Hvert år siden starten af 1990’erne er der registreret et fald i antallet af drab for alle fire kategorier. Ser man på drab i kriminelle miljøer, herunder rocker- og bandemiljøer, som fylder meget i mediernes dækning, udgør de ifølge Hedegård Thomsens afhandling kun 7,1 % af samtlige drab siden 1992, skriver Politiken.dk.

Læs hele artiklen på Politiken.dk (betalingsartikel)

Links til relaterede artikler:

Døden er bevæbnet med en kniv fra køkkenskuffen, Politiken.dk, 09-11-2020 (betalingsartikel)

Medierne har et problem: ”Rocker skyder rocker” rammer forsiderne. ”Mand dræber kone” får langt mindre spalteplads (kommentar), Politiken.dk, 12-11-2020 (betalingsartikel)