Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Frygten for kriminalitet stiger, selv om voldsniveauet er historisk lavt

Frygten for at blive udsat for kriminalitet og overfald er steget til det højeste niveau i otte år. Det viser Justitsministeriets nye offerundersøgelse. Samtidig er der historisk lidt vold. Frygten er et udtryk for en større eksponering for nyheder om vold, terror og kriminalitet, mener sociolog. Det skriver Information.dk. Avisen skriver videre:

Frygten for at blive udsat for kriminalitet var i 2016 på det højeste niveau siden 2008. 14 procent af befolkningen tænker ifølge offerundersøgelsen ofte eller næsten hele tiden på risikoen for at blive udsat for kriminalitet. I 2015 var det kun 11 procent af befolkningen, og man skal altså tilbage til 2008 for at finde et højere niveau – dengang var det 19 procent, som ofte eller næsten hele tiden var bange for at blive udsat for kriminalitet.

Mens flere og flere er bange for at blive udsat for kriminalitet og dermed også overfald, er antallet af voldsepisoder historisk lavt, hvis man måler på, hvad skadestuerne landet over registrerer. Det fremgår af en ny rapport, som Det Kriminalpræventive Råd netop har udsendt.

Årsagen til, at frygten stiger, kan være, at problemerne får mere omtale end tidligere. Det mener Marie Heinskou, der er lektor i sociologi på Aalborg Universitet og har forsket i vold og seksualiseret vold.

»Vi taler mere om det, og det betyder, at bevidstheden om volden og kriminaliteten gør, at folk bliver mere bange. Der er det vigtig, at der er en forståelse for, hvad der er snak og debat og italesættelse af bekymringer, og hvordan virkeligheden så forholder sig,« siger hun til Information.dk.