Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Eksperter: Resocialisering betaler sig, hvis retsfølelsen tillader det

“Omkring hver fjerde indsat kommer tilbage i fængslet. Men indsatte er bekostelige for samfundet, og hvis vi ønsker at spare skattekroner, bør vi holde folk ude af fængslerne, lyder det fra flere sider,” skriver Berlingske.dk, der oplyser, at en indsat i et lukket fængsel koster 1.878 kroner pr. døgn. Det er mere end 680.000 kroner om året.

Her er et par afsnit fra artiklen:

Det er vigtigt, at vi giver indsatte muligheder for at kunne komme på fode uden for fængslet, for ellers kommer de tilbage, fortæller formand for Det Kriminalpræventive Råd, Henrik Dam:

”Hvis folk skal i fængslet, for at ofret føler sig genoprettet, så skal vi gøre noget med de indsatte, mens de er der, og give dem muligheder i form af uddannelse. For så kan vi få skatteborgere og bidragere til samfundet ud igen.”

Den seneste rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor slog ligeledes fast, at resocialiserende tiltag kan have en positiv effekt, så risikoen for tilbagefald til kriminalitet mindskes. Evalueringer af tiltag som misbrugsbehandling, kognitive programmer og uddannelse giver i hovedparten af forskningen positive resultater.

Men skal vi som samfund acceptere, at indsatte uddanner sig, mens ofre lider med savn og smerte?

Rådgiver i offerrådgivningen Helle Bygum forklarer, at mange ofre er rædselsslagne for at møde deres gerningsmand:

”Men det er jo endnu værre, hvis de kommer ud som større monstre, end de var, da de kom ind,” siger hun.