Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Det Kriminalpræventive Råd: Bandemedlemmer skal motiveres til at vælge en anden vej

“Det er fristende at øge straffene, når man vil bandekriminaliteten til livs. Men det virker ikke forebyggende. Bandemedlemmer skal motiveres til at vælge en anden vej,” skriver Det Kriminalpræventive Råds formand, Henrik Dam, i en kommentar på rådets hjemmeside.

”Straf sender et signal til bandemedlemmer om, at deres adfærd er uacceptabel. Det kan tilgodese befolkningens retsfølelse. I de tilfælde, hvor en person er blevet offer for bandekriminalitet, kan det også give ofret en følelse af genopretning.

Men det er ikke nok at være ’tough on crime’, vi må også være ’smart on crime’. Regeringens bandepakke indeholder flere elementer af straf, men hvis man vil bandekriminalitet livs, er det nødvendigt at se på, hvad der virker forebyggende. For vores mål må være at skabe et tryggere samfund. Derfor er vi nødt til at vurdere, hvad der kan ’tage luften ud’ af samfundets udfordringer med bandekriminalitet.

I et miljø hvor tid bag tremmer giver status, skræmmer fængselsstraf næppe rockere og bandemedlemmer. Samtidig ved vi, at lange fængselsophold ikke har en positiv effekt på deres kriminelle adfærd. I mange tilfælde fastholder det dem tværtimod i kriminalitet og i det kriminelle miljø. Det viser både dansk og international forskning,” skriver Henrik Dam.