Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Danmark har rekord i at straffe unge

Danmark har en førerposition, når det kommer til at dømme unge under 18 år ubetingede frihedsstraffe. Tallene viser, at Danmark er ”tough on crime”, mener en lektor i jura. Det skriver Jyllands-Posten.

Mens Danmark idømmer 1,42 ubetinget frihedsstraf pr. 1.000 unge mellem 15 og 17 år, idømmer Norge, Sverige og Finland kun henholdsvis 0,40, 0,16 og 0,01 ubetinget frihedsstraf for unge i samme alder. Det viser en gennemsnitlig beregning for 2010 til 2014, som Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af tal tilsendt fra de forskellige landes statistiktjenester.

I 2015 blev i alt 307 unge mellem 15 og 17 år indsat i danske fængsler og arresthuse. Dermed udgjorde de 2,6 pct. af samtlige nyindsættelser, skriver Jyllands-Posten.

Tallene viser ifølge Linda Kjær Minke, fængselsforsker og lektor i jura ved Syddansk Universitet, at Danmark er hård, når det kommer til at idømme en ubetinget fængselsstraf – også til unge.

”Selv om tallene ikke er så høje, viser de, at vi i forhold til vores nordiske naboer er tough on crime, når det kommer til ungdomskriminalitet. Det må man sige,” siger hun.

Linda Kjær Minke understreger, at fængselsdomme til unge rummer stor risiko for, at den unge bliver ”socialiseret ind til en fængselskultur og væk fra mere normale former for socialt liv”.