Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Café Exit lancerer videokampagne: ”Fangerne vil have flere fængselsbetjente”

Café Exit har lanceret en videokampagne, hvor tidligere indsatte fortæller, at det har store konsekvenser for indsatte i landets fængsler, at der mangler fængselsbetjente.

”Jeg havde en rigtig god kontakt til en mandlig betjent, som gjorde meget ud af, at vi kunne gå en runde ude langs fodboldbanen og snakke om, hvordan man havde det i fængslet, men mest om, hvad der skulle ske, når man skulle videre fra fængslet. Det gjorde en stor forskel, at de tog sig tid,” fortæller Emil, der har afsonet en dom på halvandet år.

Tom, der har afsonet en dom på syv år, siger: ”Jeg vil gerne have flere fængselsbetjente, fordi det giver bedre forhold under afsoningen, og fængslet bliver et mere trygt sted at være.”

Bedre afsoning og sikkerhed

Baggrunden for kampagnen er, at Café Exit som frivillig organisation i 15 år har arbejdet på at bygge bro mellem afsoning og et efterfølgende kriminalitetsfrit liv. I de sidste år har vi oplevet, at der er blevet færre og færre fængselsbetjente. Det har konsekvenser på en række forhold både inden og uden for murene. Helt overordnet drejer det sig om sikkerheden samt muligheden for, at man får noget fornuftigt ud af sin afsoning, så man er bedre rustet til at indgå positivt i samfundet, når man bliver løsladt.

”I Café Exit oplever vi, at der kan være mange fordomme om både fængselsbetjente og indsatte i danske fængsler, og vi frygter, at det kan afholde nogen fra at uddanne sig til fængselsbetjent.

Det er afgørende med dygtige og engagerede fængselsbetjente både for sikkerheden i fængslerne, men også for at indsatte kan få en god afsoning og komme godt videre i samfundet bagefter,” siger Peter Dexters, der er organisationschef i Café Exit.

”Vi håber derfor, at hele Danmark har lyst til at bakke op om en ny generation af fængselsbetjente og omkring den fælles indsats, det er at skabe et trygt og sikkert samfund både inden for fængselsmurene og udenfor,” opfordrer han afslutningsvis i videoen.

Færre fængselsbetjente til et stigende antal indsatte

Antallet af fængselsbetjente er faldet i de seneste otte år, og antallet af indsatte er steget de seneste fem år.

I 2015 var der 2.500 betjente til 3.400 indsatte. I 2021 var der 2.000 betjente til 4.200 indsatte. I 2025 vil der ifølge Fængselsforbundet være behov for 3.500 fængselsbetjente – det er 1.500 flere end i dag.

Fem tidligere indsatte – Boris, Emil, Janick, Jannik og Tom – medvirker sammen med organisationschef Peter Dexters i videoen, der er produceret af Jørgen Diswal. Udover den originale video, som varer godt seks minutter, er der lavet en kort version på knap to minutter.

Peter Dexters har også skrevet en kronik, hvor han fortæller om videokampagnen.

Du kan også følge kampagnen på Facebook og LinkedIn.