Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Uenighed om grønlandske indsatte, der vil blive i Herstedvester

Skal der tages særhensyn til grønlandske forvarings-dømte, der ikke vil til Nuuk? Ja, siger eksperter. Nej, mener regeringen. Det skriver Politiken.dk – og fortsætter:

Efter mange årtiers menneskeretlig kritik får de godt 20 grønlændere, der sidder i forvaring i Herstedvester Fængsel, snart mulighed for at komme til Grønland, når Grønlands første lukkede anstalt åbner næste forår. Men selv om det vækker begejstring, rejser det også et politisk spørgsmål i forhold til dem, der på grund af måske 10 eller 20 år i Danmark vælger at blive i Herstedvester.

De bør ifølge både Advokatrådet og Institut for Menneskerettigheder bevare de særlige privilegier, som i årevis har skullet afbøde generne ved at være tvangsmæssigt anbragt tusindvis af kilometer fra hjemstavnen.

Justitsministeriet er dog af en anden opfattelse: »Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der – når den nye anstalt i Nuuk åbner – vil være en overgangsperiode på minimum 2 år, hvor de forvaringsdømte, som vælger at blive i Herstedvester Fængsel, bevarer de særlige tilbud i form af besøgsrejser (ledsaget udgang til Grønland) eller pårørendebesøg. De øvrige særlige tilbud i form af grønlandsk kost, grønlandsk undervisning, kor, grønlandsk gudstjeneste, pædagogisk assistent mv. forventes udfaset, når anstalten i Nuuk åbner,« skriver ministeriet i den såkaldt kommenterede høringsoversigt, oplyser Politiken.dk.