Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Tænketank: Forsikringer til retshjælp forværrer fattiges muligheder for at føre sag

Mindrebemidlede med en retshjælpsforsikring står i mange tilfælde dårligere, end hvis de ingen forsikring havde. Årsagen er, at de med en forsikring mister muligheden for at søge om fri proces hos staten. Det fremgår af en ny analyse fra tænketanken Justitia, der advarer om ulige adgang til domstolene, skriver Information.dk.

Analysen fra Justitia viser, at der er en række udgifter forbundet med at bruge sin retshjælpsforsikring, og det betyder, at mindre bemidlede borgere af økonomiske årsager kan have begrænsede muligheder for at gøre deres ret gældende ved en domstol.

»Den nuværende ordning skaber ikke en reel og lige adgang til domstolene,« siger Birgitte Eiriksson, advokat og projektleder i Justitia.

»Der er mange borgere, som mister muligheden for at få prøvet deres ret. De kan sagtens have ret i en sag, men de har ikke adgang til at gøre deres ret gældende, fordi det koster for mange penge.«

Grænsen for at kunne få tildelt fri proces og dermed få dækket sine sagsomkostninger af staten går for enlige ved en årlig indtægt på 315.000 kroner. For samlevere går grænsen for husholdningen ved 400.000 kroner. Grænsen forhøjes med 55.000 kroner for hvert barn, parret har.