Flere sager om voldtægt ender i domfældelse. Det skyldes en generel ændring i befolkningens syn på voldtægtssager og nye procedurer hos politiet, skriver Jyllands-Posten. Avisen skriver videre:
Flere anmelder, flere bliver sigtet og flere ender med at blive dømt for voldtægt. Og det skyldes bl.a., at voldtægtsofre bliver taget bedre imod i retssystemet end tidligere. Også samfundets syn på voldtægt har ændret sig. Sådan lyder det fra flere parter, der møder voldtægtsofre.
”Vi fornemmer, at der er en stigende opmærksomhed. Set fra vores synspunkt er der sket en holdningsændring både i samfundet og hos politiet, og det er rigtig positivt,” siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner, en organisation for voldsramte kvinder og børn, til Jyllands-Posten.
Både Thomas Brædder, sektionsleder i Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet, og Jens Røn, statsanklager ved Anklagemyndigheden, siger, at den offentlige debat om voldtægtsofres møde med retsvæsenet har skærpet myndighedernes fokus. De vil dog ikke konkludere, at parterne tidligere ikke var gode nok til at behandle voldtægtssager.
Fra 2014 til 2016 skete der tæt på en tredobling i antallet af fældende afgørelser for voldtægt, altså sager, hvor den tiltalte blev dømt skyldig. Det viser tal fra Anklagemyndigheden, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i. Heri er tal for voldtægt af børn under 12 år ikke medregnet.
Også de forskellige behandlingscentre for voldtægtsofre har fået flere henvendelser. Fra 2014 til 2016 var der hos Center for Voldtægt i Aarhus en stigning på 24 pct. i antal henvendelser, viser deres årsrapport. Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet havde i samme periode en stigning på 20 pct. i henvendelser angående voldtægt, voldtægtsforsøg, incest etc., skriver Jyllands-Posten.