Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

”Plastikhjerter fyldt med kærlighed”

”Plastikhjerter fyldt med kærlighed”. Det kan lyde lidt kryptisk, men det er overskriften på en artikel på Kriminalforsorgens hjemmeside, hvor de fortæller om et projekt i Enner Mark Fængsel i Østjylland, som gav indsatte i fængslet en ny mulighed for kontakt til deres familier.

Her er et uddrag af artiklen:

Projektet startede med, at Kasper ville købe en julegave til sin datter. Sammen med Helle, der er fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel, søgte Kasper på nettet efter et legetøjshus, han havde set. Men efter længere tids søgen fandt de noget endnu bedre:

”Vi fandt nogle bamser, der indeholdt et hjerte, hvor man kunne indtale en 20 sekunder lang besked. Helle tænkte, at det måske kunne interessere nogle af de andre indsatte på afdelingen, så jeg var ude med en seddel, hvor folk kunne skrive sig på, hvis de var interesserede i at købe en bamse,” fortæller Kasper.

Projektet blev en kæmpe succes. Helle fortæller, at 16 indsatte til sammen har købt 33 bamser til deres kærester, børn, nevøer og niecer. Og ifølge Helle har der på intet tidspunkt været problemer med projektet.

Projektet har ifølge Helle resulteret i, at de indsatte på afdelingen har fået et anderledes forhold til hinanden.

”De indsatte har fundet ud af, at de følelser, de sidder med, ikke er unormale, og de er blevet lidt mere åbne overfor at tale om de følelser, der er forbundet med savnet til deres familie. De indsatte ser hinanden på en lidt mere menneskelig måde nu,” fortæller hun.

 

Bamser fyldt med sange og søde beskeder
Kasper, Kent og Shufi har alle købt bamser i forbindelse med projektet og har også selv lagt mange tanker i deres beskeder.

”Jeg købte to bamser til min datter. Den ene skulle være en bamse, der sagde, ’jeg elsker dig, du er sød og dejlig’, og den anden skulle være en, der sagde, at hun skulle huske at lytte til sin mor. Men… så endte jeg med at lave en ’jeg elsker dig’ og en med ’bjørnen sover’,” siger Kasper smilende.

Shufi, der har købt hele fem bamser til sin datter på fem år, valgte også at synge til en af dem:

”Min datter kan godt lide, når jeg synger fødselsdagssang, så nu har jeg lavet en bamse, der siger ’jeg elsker dig, du er dejlig,’ og andre søde ting, og en bamse, hvor jeg synger fødselsdagssangen for hende. Så kan hun altid høre den,” fortæller Shufi.

Kent købte en bamse til hver af sine to drenge på fire og otte år, og for ham har det betydet meget, at han har kunnet give sine børn bamserne.

”Det er dejligt, at det er noget, som vi selv har købt. Og som de ved, vi har haft herinde. De ved, at vi har haft bamsen og hjertet i hånden, og de kan høre vores stemme. Jeg har lige været på udgang. Jeg har fået at vide, at min ene søn lå og hørte optagelsen i bamsen, efter jeg var taget tilbage hertil igen. Det er jo en lille ting, men det betyder alverden for dem, vi holder af,” fortæller Kent, der også har fået at vide, at hans børn ikke sover uden bamserne ved deres side.

 

Projektet kan styrke familiebåndet
Mens Helle ikke mener, at projektet kan have direkte resocialiserende effekt, så er hun alligevel overbevist om, at det har betydning for de indsattes familieforhold, som er et af de parametre, der gerne forsøges styrket i den resocialiserende proces.

”Bamseprojektet kan være med til at forstærke båndet mellem den indsatte og familien. Det har kæmpe betydning for de indsattes børn, at de ved, at deres fædre tænker på dem i fængslet – at de mærker, at de savner dem,” siger hun, hvorefter Kent tager ordet:

De tre indsatte roser både Helle og fængslet for, at de tog projektet op. Men ifølge Helle blev projektet også en succes, fordi de indsatte tog muligheden alvorligt.

Det har nu resulteret i, at de børneansvarlige har overtaget idéen, og planen er, at projektet skal spredes til alle afdelinger i Enner Mark Fængsel.