Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forslag om at forbyde bandemedlemmer at komme i den kommune, hvor de har begået kriminalitet, møder stor modstand. Symbolpolitik, større tab end gevinst og skadeligt for resocialiseringen af de kriminelle er nogle af de ord, som organisationer møder forslaget med, skriver Berlingske.dk. Forslaget behandles i Folketinget tirsdag den 24. oktober.
Forslaget fra justitsministeren går ud på, at personer, der bliver dømt for rocker- og banderelateret kriminalitet, i tillæg skal kunne dømmes til forbud mod at opholde sig i en kommune i op til ti år, når de løslades fra fængsel.
Kim Østerbye, der er formand i Fængselsforbundet, kalder bl.a. forslaget for ”symbolpolitik”.
”Der er evidens for, at familien spiller en stor rolle, når personer skal ud af kriminalitet og bandemiljøet. Så det vil være fuldkommen absurd, at vi eventuelt nægter dem adgang til familien,” siger Kim Østerbye til Berlingske.dk.
Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening, kalder forslaget for ”kontraproduktivt”. Forslaget er så indgribende, at man risikerer at ødelægge det, man prøver at opnå, mener han.
”Det er jo ikke klogt at slå patienten ihjel, når man prøver at kurere ham. Det rammer både den pågældende person, og det rammer familien. Mange af de her mænd har måske kone og børn – i hvert fald forældre – og hvis de får forbud mod at komme i deres hjemkommune, så spænder man drastisk ben for enhver form for resocialisering,” siger han
Formanden for Det Kriminalpræventive Råd, Henrik Dam, fortæller, at forslaget har den risiko, at det blot flytter problemet fra en kommune til en anden.
Hvis bandemedlemmet bliver flyttet fra Vollsmose til Vestjylland og ikke bliver tilknyttet et netværk, har man ikke hjulpet pågældende person, men blot isoleret ham, siger han.
- Link til artikel på Berlingske.dk (betalingsartikel)