Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nedlæggelse af ekspertråd åbner for lovsjusk

Siden 1960 har Justitsministeriet fået rådgivning af den højeste faglige ekspertise i Straffelovrådet. Men nu er hele rådet sat fra bestillingen, og det møder hård kritik. Borgernes retssikkerhed og tilliden til politikerne er truet, siger eksperter. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Læs hele artiklen i Kristeligt Dagblad (betalingsartikel)

• Ritzau-udgave af artiklen kan læses her: Ekspertråd sat ud af drift – jurister frygter lovsjusk, Kristeligt Dagblad, 03-02-2019


Nedenfor bringes uddrag af en leder fra dagbladet Information med en kommentar til nedlæggelsen af Straffelovrådet:

Lederartikel: Justitsminister Søren Pape Poulsen foretrækker at lovgive i blinde

Ved de facto at nedlægge Straffelovrådet undgår Søren Pape Poulsen at få sine strafferetlige indskydelser kvalificeret af dommere og andre førende juridiske eksperter. Det er bekvemt, men uansvarligt, skriver Information.dki en leder. Avisen skriver bl.a.:

I al ubemærkethed har regeringen skilt sig af med Straffelovrådet, der siden 1960 har bidraget til retspolitikken med strafferetlig ekspertise. Mandag kom det frem, at rådet, hvor højesteretsdommere, rigsadvokat, politichefer og landets mest erfarne jurister har hjulpet med at kvalificere strafferetlige lovforslag, de facto har været nedlagt siden foråret 2017.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard udtaler til Kristeligt Dagblad, at konsekvensen er, at der nu gennemføres »en lind strøm af lovændringer uden tilstrækkelig kvalificeret forberedelse«.

Læs hele lederen på Information.dk (betalingsartikel)


Kommentar til lederartiklen:
Strafferettens grænser findes gennem offentlig debat

Ekstern lektor i retsfilosofi Bjarke Viskum kommenterer Informations leder i et debatindlæg i avisen den 13. februar. Han skriver bl.a.:

Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) midlertidige nedlæggelse af Straffelovrådet har vakt berettiget harme. Han er ikke uden grund blev beskyldt for straffepopulisme og retsfølelsesromantik.

I en tid hvor straffeloven ofte er det første værktøj, politikerne griber til ved større sociale problemer, er der mere end nogensinde behov for uafhængige råd og kommissioner, der kan give fagligt funderede anbefalinger og indspark til den strafferetspolitiske debat. Det er er dog vigtigt midt i kritikken af den usaglige lovgivning at huske på, at Straffelovrådet ikke er en platonisk elite med en særlig privilegeret indsigt i den ideelle strafferetspolitik. Det er fagjurister, der er eksperter i gældende ret.

Læs hele debatindlægget på Information.dk