Når udsatte unge placeres i samme almene boligejendom som narkokriminelle, øges risikoen for, at de unge begår kriminalitet. Jo flere naboer, der er blevet sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer, desto mere stiger sandsynligheden for, at de unge selv begår kriminalitet. Det skriver Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE) med henvisning til en ny undersøgelse.
Undersøgelsen dækker over 2.230 unge mellem 14 og 29 år, som har været akut boligsøgende mellem 2009-2012 i Københavns Kommune, og som har fået anvist en bolig i en almen boligejendom – enten alene eller sammen med deres partner eller familie.
Undersøgelsen viser, at hver gang andelen af naboer, som har været sigtet for narkokriminalitet stiger med 1 procent, stiger de unges sandsynlighed for at blive sigtet for kriminalitet med 4,2 procent. Det er en stor stigning set i forhold til den gennemsnitlige kriminalitet blandt de udsatte unge. Det er især de nærmeste naboer – altså dem, som de unge bor i samme ejendom med, som har negativ indflydelse på de unge.
”En forklaring kan være, at de unge får lettere adgang til stoffer, når de flytter ind i en ejendom med narkokriminelle. Mange af de unge kommer fra familier med lav indkomst og bliver derfor nemt presset ud i at begå indbrud for at finansiere deres stigende forbrug,” siger VIVE’s seniorforsker Gabriel Pons Rotger, der står bag undersøgelsen. Han tilføjer, at det især er de unge, der tidligere har begået kriminalitet, som påvirkes af naboerne.