Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kronik: Overdreven brug af isolationsfængsel skyldes populistisk leflen for retsfølelsen

”Brugen af isolationsstraf i de danske fængsler er steget voldsomt, og det er skadeligt for både indsatte og ansatte i fængslerne – og for samfundet,” skriver folketingsmedlem Rosa Lund (EL) og tidligere fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo i en kronikpå Information.dk.

De gør nærmere rede for den stigende brug af strafcelle i fængslerne – og skriver, at ”den øgede brug af isolationsstraf er et rent politisk projekt”.

”Det retspolitiske systemskifte efter folketingsvalget i 2001 medførte en række stramninger i fængslerne. I 2004 lancerede regeringen sin nultolerancepolitik mod narkotika, som blandt andet indebar en skærpelse af disciplinærstraffene, og i den forbindelse blev der bevilget knap otte mio. kr. til indretning af 30 nye isolationsceller i de åbne fængsler. Dette initiativ afspejler sig tydeligt i statistikken med en stigning i brugen af isolationsstraf på 62 procent fra 2003 til 2005.

De seneste års eksplosive udvikling skyldes en politisk beslutning i 2016 om at iværksætte en række initiativer til bekæmpelse af ulovlig indsmugling og besiddelse af mobiltelefoner og andre elektroniske kommunikationsmidler, herunder indførelse af automatisk disciplinærstraf for besiddelse af mobiltelefoner m.m. og en tredobling af disciplinærstraffen (i førstegangstilfælde en skærpelse fra fem til 15 dages strafcelle).”

Kronikørerne skriver videre, at ”Folketinget bør snarest muligt give disciplinærstraffesystemet tilbage til fængslerne, så det kan anvendes efter dets formål af fagfolk under iagttagelse af dansk forvaltningsrets principper om skånsomhed og proportionalitet”.

Læs hele kronikken på Information.dk