Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kronik: Et fredeligt samfund begynder i fængslet

“Alle mennesker begår fejltrin, men det er heldigvis de færreste af os, der ender i fængslet. Vi ønsker alle et så fredeligt samfund som muligt. For mig at se, begynder det i fængslet,” skriver fængselspræst Susanne Bjerregaard i en kronik i Kristeligt Dagblad.

Susanne Bjerregaard skriver bl.a.:

”I Danmark fængsler vi 71 ud af 100.000 indbyggere. I USA og Rusland fængsles 10 gange så mange pr. 100.000 indbyggere.

I Danmark falder kriminaliteten. De unge er mindre kriminelle, end de har været i årevis. Samtidig er alternative straffe som for eksempel fodlænker og samfundstjeneste blevet en så stor succes, at man må nedlægge fængselspladser for at fylde det kommende nye fængsel på Falster op.

Det er en rigtig god nyhed, som det måske er forbigået manges opmærksomhed, fordi der er mere salg i at skrive om kriminalitet og forbrydelser end om borgere, der ikke vil have plettet deres straffeattest. …

Forholdet i fængslerne skal være så normalt som muligt. Straffen består først og fremmest i frihedsberøvelsen. Den indsatte skal ud igen, når straffen er afsonet, og have en mulighed for at træde ind i samfundet igen på lige fod med andre.

Alle videnskabelige undersøgelser viser, at hårdere straffe ikke hjælper. Det kan de fleste blive enige om. Men hvorfor hører vi så igen ønsket om hårdere straffe? Det er klart, at så længe forbryderne sidder i fængsel, kan de ikke lave ballade på gaden. Men det er en midlertidig løsning, da de jo skal ud igen. Derfor har fængselspersonalet stor indflydelse på, hvordan den indsattes konstitution er, når han lukkes ud igen. Og derfor er det også så vigtigt, at der gives fængselsbetjentene gode arbejdsmuligheder.

Andre taler om, at længere fængselsstraffe har en afskrækkende affekt. Men mange begår deres forbrydelse under påvirkning af stoffer og alkohol eller i stærk affekt og tænker overhovedet ikke på fængsel i den situation. …”

Susanne Bjerregaard skriver i kronikken også om hensynet til retsfølelsen, hensynet til offeret og hendes kontakt med indsatte gennem arbejdet som fængselspræst.