Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Konference: Mange menneskeretlige og sundhedsfaglige argumenter for at stoppe med at straffe indsatte med isolation

Konference på Christiansborg bød på mange menneskeretlige og sundhedsfaglige argumenter for at stoppe med at straffe indsatte med isolation, skriver Institut for Menneskerettigheder.

Danmark bør holde helt op med at benytte isolation som disciplinær straf for indsatte i fængslerne. Det var det dominerende synspunkt, da Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur – den 1. september inviterede til konference om emnet på Christiansborg.

I 2015 var der i alt ca. 2.600 anbringelser i strafcelle. Det tal var sidste år steget til over 4.000. Og hvis man ser på de tilfælde, hvor den indsatte har siddet mere end to uger i isolation, har stigningen været endnu større: Fra syv i 2015 til 637 i 2020.

”Danmarks brug af strafcelle er et alvorligt menneskeretligt problem. Jeg håber, at vi med konferencen har været med til at påvirke de politikere, som bør gøre noget ved det,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder. 

Læs hele artiklen på Institut for Menneskerettigheders hjemmeside

Links til andre artikler om emnet:

Bo Yde Sørensen: ”Det er vigtigt, vi tænker os grundigt om i brugen af strafcelle”, Fængselsforbundet, 01-09-2021

I 2015 blev langvarige strafceller brugt 7 gange i danske fængsler. Så udvidede Folketinget anvendelsen af dem. Og så tog det fart, Politiken, 01-09-2021 (betalingsartikel)

Martin blev smidt i strafcelle: »Jeg var som en rasende alligator lukket inde på 8 kvadratmeter«, Politiken, 11-11-2018 (betalingsartikel)

Mand med autisme har været isolationsfængslet i over et år

En indsat med autisme har siddet isolationsfængslet i mere end et år. Han har stævnet Kriminalforsorgen og ønsker rettens ord for, at afsoningsforholdene udgør mishandling i strid med Menneskerettighedskonventionen, skriver Politiken.dk.

Mandens autisme gør, at han ikke kan kapere alle de sanseindtryk, der normalt er i et fængsel. Men Kriminalforsorgen har afvist en lægelig anbefaling om at lade ham afsone sin straf i en særlig institution med forhold, der tager hensyn til hans autisme. Derfor har han ifølge sin advokat, Frederik Blicher Jepsen, følt sig tvunget til selv at bede om at sidde i isolation. Manden afsoner en dom for økonomisk kriminalitet.

Læs hele artiklen på Politiken.dk