”Da Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur (CPT) for nylig udgav deres rapport om Danmark, indeholdt den alvorlig kritik af Danmarks omfattende brug af isolation som straf – såkaldt strafcelle – og især langvarig isolation i over 14 dage,” skriver Elna Søndergaard, der er seniorjuridisk rådgiver i Dignity, Dansk Institut mod Tourtur, i et debatindlæg i Politiken. Hun skriver videre blandt andet:
”Internationalt refererer isolation til et indgreb, hvor den indsatte indespærres i sin celle i minimum 22 timer med meget begrænset menneskelig kontakt. Internationale standarder fastslår, at anvendelsen af isolation skal være undtagelsen, og hvis det sker, skal det være så kortvarigt som muligt. Der sættes også en øvre grænse på 14 dages isolation for voksne samt et totalt forbud for børn og andre sårbare grupper. Det er standarder, som Danmark selv har været med til at udforme, og i danske fængsler er strafcelle den allermest alvorlige disciplinære sanktion. Andre mere milde straffe omfatter advarsler eller bøder.
På trods af det fandt CPT, at brugen af strafcelle i Danmark – og især strafcelle i længere tid end de to uger – er steget eksplosivt de seneste fem år. I 2013 var der således lige under 3.000 (2.959) tilfælde – i 2018 over 4.700 (4.752). I samme periode er tilfælde af strafcelle i mere end 2 uger steget fra 5 til 674 – altså en regulær eksplosion.
Dansk lovgivning tillader, at man anbringer både børn og voksne i strafcelle i op til 28 dage, og de seneste års stramninger af lovgivningen har betydet, at selv mindre forseelser som rygning på uautoriserede steder eller brug af bandeord kan føre til strafcelle. Også uden at personalet har mulighed for at vurdere, om det er det mest hensigtsmæssige.”
• Læs hele artiklen på Politiken.dk(betalingsartikel)
Relaterede artikler og links:
• SF vil begrænse brugen af isolation i danske fængsler med nyt beslutningsforslag, Information.dk, 20-01-2020 (betalingsartikel)
• SF’s beslutningsforslag om anvendelse af disciplinærstraf, Folketinget.dk, 14-01-2020