”Hvad skal vi med fængsler?” Sådan lød overskriften på en paneldebat, der blev holdt under Folkemødet på Bornholm i sidste uge. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fandt, at fængsler ”er den mindst dårlige løsning”, og at de er nødvendige af tre grunde. For det første for at straffe mennesker, der har begået en forbrydelse, så de mærker en konsekvens af det, de har gjort. For det andet for at holde personer, der er farlige, væk fra gaden. Og for det tredje i håb om, at indsatte resocialiseres, så de ikke begår ny kriminalitet.
Advokat Helle Hald, der er talsperson for foreningen Hjælp Voldsofre, sagde, at det er vigtigt for ofrene, at der kommer en reaktion på den forbrydelse, de har været udsat for – og at det er vigtigt, at det sker hurtigt. Hun sagde, at en hurtig afgørelse i retten for mange ofre er vigtigere end en lang straf.
Thomas Søbirk Petersen, der er professor i etik ved Roskilde Universitet, fandt, at brugen af fængselsstraf har en afskrækkende effekt i forhold til andre. Samtidig betonede han vigtigheden af resocialisering. ”Alle, også ofrene, har en interesse i, at dømte resocialiseres.” Han tilføjede, at der er brug for flere ressourcer, hvis resocialiseringen skal lykkes. Han sagde videre, at den bedste måde at komme ud af kriminalitet på er at få et arbejde, og at der er brug for at se på indsattes sagsomkostninger og brugen af straffeattester, da de kan begrænse adgangen til arbejdsmarkedet.
Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, sagde, at det ikke er et mål at få flere i fængsel, men at få færre ofre og at gøre indsatte til bedre mennesker, når de kommer ud. Samtidig sagde han, at meget af det, man gerne vil gøre, ikke er muligt, fordi der mangler fængselsbetjente.
Debatten om fængsler og resocialisering var blot et af en lang række arrangementer, hvor Kriminalforsorgen, politiet, Advokatsamfundet, domstolene, Det Kriminalpræventive Råd m.fl. fortalte om forebyggelse af kriminalitet, efterforskningsarbejde og brugen af DNA-beviser, erfaringerne med samtykkeloven i sager om voldtægt og meget andet. Man kunne også høre om de dilemmaer, fængselsbetjente møder i deres arbejde, se en cellevogn indefra, høre om bekæmpelsen af kriminalitet på nettet, overvære og deltage i fiktive retssager, høre om narkohundenes arbejde eller deltage i en quiz hos Anklagemyndigheden om domme i straffesager.
Flere af Café Exits medarbejdere deltog i Folkemødet, hvor de mødte samarbejdspartnere og politikere. Ligeledes havde et par frivillige taget turen til Bornholm for at deltage i nogle af de i alt over 2.800 arrangementer, der blev holdt de tre dage, Folkemødet varede.