Hjemløseavisen ”Hus Forbi” bruger 6 af februarudgavens 32 sider på at sætte fokus, at mange indsatte står med en håbløs gæld, når de løslades, fordi de skal betale – ofte sekscifrede beløb – i sagsomkostninger.
Danmark forlanger som et af de eneste lande i Europa, at omkostninger fra straffesager skal betales af de dømte, når de har afsonet deres straf eller afviklet samfundstjeneste. Det sender mange direkte ud i sort arbejde, ny kriminalitet, eller de løber stormløb på de særlige gældsrådgivninger, der er målrettet tidligere dømte, skriver ”Hus Forbi”.
Sociolog Annette Olesen, Aalborg Universitet, der i 2013 forsvarede sin ph.d. ”Løsladt og gældsat”, kritiserer den danske ordning. ”Dem, der bliver straffet, er netop dem, der gerne vil resocialiseres, i job og leve lovlydigt. Mens folk med ’uofficiel’ økonomi og fiktive boliger ikke bliver så berørte. Man straffer dem, der vil ind og være en del af samfundet,” siger Annette Olesen til hjemløseavisen.
”Hus Forbi” bringer også et interview med Hans Andersen, der er informationsmedarbejder i Café Exit. Han fortæller bl.a., at hans månedlige afbetaling på 3.000 kroner ikke engang rækker til at dække renterne på den gæld, han sidder med.
Hjemløseavisen oplyser, at en gruppe advokater arbejder på at bringe spørgsmålet om sagsomkostninger for Menneskerettighedsdomstolen.
- Hus Forbi kan købes på gadesælgere – ofte ved indgangen til supermarkeder.