Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gerningsmænd kan dømmes til at betale erstatning for seksuelle overgreb – også selv om de er frikendt

En endelig frifindelse i retten betyder efter de flestes opfattelse, at så er sagen slut. Men nu har Vestre Landsret som noget nyt i dansk ret slået udtrykkeligt fast, at i sager om fx voldtægt kan den frikendte alligevel dømmes til at betale erstatning, skriver Politiken.

Det fremgår af en dom fra sidste uge om en kvinde, Lea Vesterby Olesen, der mener, at hun som lille pige blev udsat for grove seksuelle forbrydelser af to mænd i en vestjysk landsby. De to mænd blev først idømt fængselsstraf i byretten, senere frikendt i landsretten. I forbindelse med Lea Vesterby Olesens senere erstatningssager skriver landsdommerne, at selv om hun på grund af sagens omstændigheder ikke får erstatning, »ville det ikke være udelukket, at landsretten kunne lægge et andet bevisfaktum til grund og eventuelt dømme (de to mænd, red.) til at betale tortgodtgørelse, selv om de blev frifundet i straffesagen«.

Strafferetsprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet siger, at dommen er »af stor principiel betydning«. »Med denne afgørelse fra landsretten er der banet vej for, at man kan få erstatning selv efter en frifindelse«, fastslår han.

Læs hele artiklen på Politiken.dk

Relateret artikel

Ny dom åbner for erstatning til ofre for uagtsom voldtægt: Men skal man kunne dømmes hårdere for det?, Politiken.dk, 13-09-2019 (betalingsartikel)