To danske sociologer har i et nyt studie af gadevold kortlagt, hvordan konflikter opstår, og hvad der får dem til at eskalere voldeligt. Deres resultater indgyder håb for det danske natteliv og punkterer en række sejlivede myter – blandt andet, at samfundet er blevet voldeligt, og at folk i byen ikke griber ind over for vold, skriver Information.dk. Avisen skriver videre:
”Sociologerne Marie Bruvik Heinskou og Lasse Suonperä Liebst stiger af deres cykler og trækker dem op foran Københavns Byret. Sidste sommer tilbragte de en stor del af deres tid i byrettens kælder. Her sad de sammen med tolv studentermedhjælpere i et lummert lokale uden vinduer og gennemgik 500 københavnske politisager om gadevold.
I denne uge udkom resultaterne så. Bogen ”Gadevold – en sociologisk kortlægning af vold i byen” er både i dansk og international sammenhæng en af de mest omfattende undersøgelser af gadevold.
Lasse Suonperä Liebst hiver bogen op af sin skuldertaske og trommer fingrene hen over dens forside. Han fortæller, at mens en stor del af den eksisterende forskning handler om antallet af voldsepisoder, som finder sted på gader, stationer og parker, så har han og Marie Bruvik Heinskous forskning fokuseret på at besvare spørgsmålene: Hvorfor opstår gadevold? Og hvordan udvikler gadevold sig?
Man ved allerede, at der er nogle bestemte individer, som har en statistisk oversandsynlighed for at begå vold – nemlig yngre mænd. Men det er ifølge sociologerne ikke nok, at vi ved, hvem der er disponeret for at begå vold.”
»Unge mænd er jo ikke voldelige hele tiden,« siger Lasse Suonperä Liebst.
»De er kun voldelige en lille bitte procentdel af deres vågne tid. Til gengæld er der nogle situationer, der fremprovokerer volden i dem, og de situationer ved vi ikke særligt meget om.«
Det er de situationer, sociologernes nye forskning har undersøgt. For hvis man ved, hvilke mekanismer, der får folk til at begå vold, kan man kriminalpræventivt bedre gå ind og forhindre de situationer, som risikerer at ende med vold.
Samtidig kaster forskningen et nyt lys over vores kollektive opfattelse af gadevold. Nogle fordomme bliver bekræftet – eksempelvis at mænd oftest begår vold mod mænd, og at gadevolden oftest finder sted i weekendens sene nattetimer. Andre sejlivede myter falder til jorden: At vi som samfund er blevet mere voldeligt, at gadevolden ofte retter sig mod tilfældige, og at tilskuere forholder sig passivt har vist sig at være forkert, skriver Information.dk.