Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Fangekoret som rollemodel i Sierra Leone

Mambu Feika og John Lansana Coker sang - sammen med Fangekoret - sangen "Across the River". (Foto: Bent Dahl Jensen)

Fangekoret som rollemodel i Sierra Leone

Indsatte i Freetowns Central Prison i Sierra Leona har – med inspiration og støtte fra Fangekoret i Vridsløselille Statsfængsel – indspillet en CD og DVD med sange, som de indsatte selv har skrevet.

Ved Exits kultureftermiddag den 29. september fortalte Mambu Feika fra organisationen Prison Watch om projektet, og der blev vist et klip fra DVD’en, hvor man ser de indsatte synge en af sangene. DVD’en er optaget forskellige steder i fængslet.

Baggrunden for projektet går tilbage til 2010, hvor Vridsløselille Statsfængsel havde besøg af John Lansana Coker fra Sierra Leone. Både han og hans kollega, Mambu Feika, har selv siddet fængslet som politiske fanger, og de arbejder nu for organisationen, Prison Watch, som har fokus på menneskerettigheder i fængsler.

John Lansana Coker var inviteret af Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre i København (RCT) og hørte i den forbindelse Fangekoret synge. Han fortalte om sin drøm om at indspille sange med de indsatte i hovedstaden Freetowns Central Prison, men dette kunne ikke lade sig gøre, da det krævede penge. Fangekorets sangere besluttede derfor at donere 15.000 kroner til projektet i Sierra Leone, og RCT gav de resterende penge.

Resultatet af projektet er blevet en CD og en DVD med 11 sange, der er indspillet af indsatte i Freetown Central Prison.

– De indsatte i Freetowns Central Prison har ligesom Fangekoret ved Vridsløselille selv skrevet tekster og musik, og der er kommet en helt særlig produktion ud af det, hvor man ser, hvilken betydning musikken kan få bag tremmer. Det er en glad og livsbekræftende produktion og et unikt projekt – fra indsat til indsat med mange tusinde kilometer imellem tremmer og pigtråd, siger Fangekorets leder, Louise Adrian, om indspilningen fra Sierra Leone.

Mambu Feika og John Lansana Coker deltog i Exits kultureftermiddag den 29. september, hvor de fortalte om projektet.

– Projektet har haft en helt utrolig effekt, og det har været med til at ændre offentlighedens opfattelse af indsatte, sagde Mambu Feika.Han takkede for støtten fra RCT og Fangekoret og overrakte en plakette til Fangekorets leder, Louise Adrian.

DVD’en og CD’en “Across the River” kan bestilles på Fangekorets hjemmeside www.fangekoret.dk og alt overskud går til nye musikprojekter med de indsatte i Sierra Leone.

• Link til indslag om projektet på YouTube (engelsk)