“Helt nye tal fra SKAT viser, at dømtes gæld i forbindelse med sagsomkostninger er eksploderet de seneste fire år,” skriver Ekstra Bladet. I 2012 skyldte kriminelle 2.028.303.824 kroner i sagsomkostninger, og det er i 2016 steget til 3.069.237.984 kroner.
”Jeg har ikke tal på, hvor mange kriminelle jeg har mødt, som ikke lægger deres liv om på grund af deres gæld. Når halvdelen af deres løn eller kontanthjælp bliver taget hver måned, så de føler sig tvunget til at fortsætte deres kriminalitet eller arbejde sort i stedet,” fortæller Brian til Ekstra Bladet. Han afsoner en dom, og når han løslades, kommer han ud til en gæld på over en million kroner.
Brians oplevelser bliver bakket op af forskningen. Ph.d.-projektet ”Løsladt og gældsat” konkluderer, at gæld gør det svært for dømte at etablere et normalt liv efter løsladelsen. SDU-forskeren Annette Olesen fortæller, at Danmark er et af de lande i Europa, som har de strammeste regler for tilbagebetaling.
”De har enten bedre muligheder for eftergivelse af gælden i andre lande, eller også tager de i modsætning til Danmark hensyn til den dømtes indkomstniveau, når det bliver afgjort, hvor meget der skal betales i sagsomkostninger,” siger Annette Olesen til Ekstra Bladet.