Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Debat i Politiken: Hvordan løser vi bandekonflikten?

Politiken har spurgt forfatter og maskinmester Ahmad Mahmoud og formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, hvordan vi får sat en stopper for banderne. Her er korte uddrag af de to debatindlæg:

 

Ahmad Mahmoud:

”Hvordan snakker man fornuft med mennesker, der slår ihjel? Der, hvor æresbegreber og narkohandel styrer dagsordenen? … Gerningsmændene, unge mænd af anden etnisk oprindelse, er på alle tænkelige måder afsporet fra de danske værdier og handler i øvrigt uden samvittighed. Kan der komme objektiv erkendelse og sunde etiske værdier ud af en samtale med dem? Jeg tror det ikke.

I Danmark har vi forsamlingsfrihed, og denne grundlovssikrede ret gælder for alle – vel at mærke alle ubevæbnede borgere. … Banderne er en forsamling af gangstere, og gangstere skal ikke gå frit omkring. De har stor tiltrækningskraft på de unge, da medlemskabet indebærer nem adgang til penge, stoffer, fællesskab og anerkendelse. Derfor skal banderne forbydes.

Politiet skal have bedre værktøjer, og de skal fylde mere i gadebilledet. De skal have mulighed for at holde på bandemedlemmerne i mere end de seks timer, som loven på nuværende tidspunkt tillader. … Frihedsberøvelsen vil stresse dem, gøre bandemedlemskabet uattraktivt og forpurre deres planer. Hvis de fortsætter med bandelignende aktiviteter, skal de bag tremmer. Allerhelst sendes ud af landet, hvis det er en mulighed.

En del af straffen skal udmønte sig i exitprogrammer. Disse skal være tvungne og målrettes den enkelte. Som det forholder sig nu, er der ikke ressourcer nok til disse foranstaltninger. Vi ser kun discountudgaver, hvilket er spildt arbejde. …

Bandemedlemmerne kommer typisk fra familier, som ikke lever i moderne familiekonstellationer. Store søskendeflokke skaber pladsmangel, og der er ikke et far-mor-og-barn-forhold, som vi kender det. Der er ikke plads til den enkelte, og drengene søger derfor på gaden og finder deres relationer der. …”

 

John Hatting:

”Når demokratiet presses, bør vi bruge al vores kløgt til at værne om vores åbne samfund. Men i stedet overbyder politikerne hinanden og foreslår strafformer, som skader mere, end de gavner. Det er tosset, når det er langt mere effektivt at adskille bandemedlemmerne i fængslerne, uddanne dem og beslaglægge de værdier, som de ikke kan gøre rede for.

I den forgangne uge har et samlet Folketing med undtagelse af Enhedslisten sagt, at de vil tage kontanthjælpen fra løsladte bandemedlemmer. Umiddelbart lyder det måske fornuftigt, men det rammer de forkerte. De personer, som er på vej ud af en bande, har brug for kontanthjælpen. De andre bandemedlemmer er fløjtende ligeglade. …

For politikerne er det tilsyneladende vigtigere at fremstå handlekraftige end at gøre noget, som bevisligt virker. Deres tilgang bygger på forestillingen ’en gang gangster – altid gangster’. Men nye tal viser, at det er muligt at påvirke bandemedlemmerne til at opgive deres kriminelle løbebane. …

Skal dette mønster brydes, skal fængslerne spille en mere direkte rolle i bandebekæmpelsen. Vi skal adskille banderne i fængslerne, så de ikke fastholder hinanden i bandementaliteten. … Fængslernes uddannelsesindsats skal også styrkes markant. …

Skat skal også beskatte, inddrive og beslaglægge værdier, som bande- og rockermedlemmer ikke kan redegøre for, meget mere end det er tilfældet i dag. …

Endelig skal fængsler og kommuner samarbejde bedre om at få bolig, uddannelse og job på plads, så de løsladte ikke giver op og vælger de gamle venner …”