Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Café Exit i debatindlæg: Løslad flere eller straf alternativt – fængselsvæsenets deroute kræver mere end penge

”I denne situation kræver politisk lederskab, at man hurtigt letter presset på fængslerne ved på den ene eller anden måde at frigøre pladser,” skriver organisationschef Peter Dexters i et debatindlæg på Altinget.dk. (Foto: Bent Dahl Jensen)

Café Exit i debatindlæg: Løslad flere eller straf alternativt – fængselsvæsenets deroute kræver mere end penge

Den onde spiral i det danske fængselssystem kan ikke kun løses med en større pose penge. Skal udviklingen i Kriminalforsorgen for alvor vendes, kræver det, at presset på fængslerne bliver lettet ved at frigøre fysiske pladser, skriver Café Exits organisationschef, Peter Dexters, i et debatindlæg på Altinget.dk. Han skriver bl.a.:

”I Café Exit arbejder vi med at bygge bro fra indsattes afsoning til deres løsladelse og reintegration i samfundet.

I dette arbejde har vi på tætteste hold kunnet se det danske fængselssystem gennemgå en deroute fra en internationalt anerkendt førerposition til i dag ikke at kunne holde på medarbejderne, der oplever arbejdet tømt for meningsgivende indhold, og indsatte der stuves flere sammen i enmandsceller og kosteskabe og ikke er i kontakt med personale.”

Peter Dexters støtter forslag om, at der afsættes flere penge til Kriminalforsorgen, men han skriver også, at det ikke kun handler om at finde flere penge til Kriminalforsorgen i de igangværende forhandlinger om en ny aftale for Kriminalforsorgen.

”Med flere penge vil man kunne uddanne og ansætte mere personale, og man vil kunne bygge flere fængselspladser, hvis man ønsker dette. Men begge dele tager flere år, og i mellemtiden forsvinder betjentene, hurtige end nye kan blive uddannet. I denne situation kræver politisk lederskab, at man hurtigt letter presset på fængslerne ved på den ene eller anden måde at frigøre pladser.

Det kan være enten at prøveløslade flere og hurtigere eller øge omfanget af alternativer til fængselsstraf, som for eksempel fodlænke eller samfundstjeneste – de to sidste er bare heller ikke meget hurtige at iværksætte.

Uanset hvad man vælger, vil det nok være en politisk kamel at sluge, da man i mange år retorisk har sat lighedstegn mellem længere og hårdere straffe og et hensyn til ofrene.

Nu kan man så retorisk spørge, om fængselsbetjentene skal blive ved med at sluge kameler i deres daglige arbejde, eller om politikerne vil sluge en kamel for holdet.

Det sidste vil være tegn på lederskab og et startskud til, at andre myndigheder, civilsamfund og erhvervsliv til gengæld følger trop. Sammen kan vi støtte op om medarbejderne i Kriminalforsorgen og fortsætte deres arbejde på den anden side af murerne.

Vores fælles mål må være færre gengangere i fængslerne og altså færre ofre,” slutter Peter Dexters.

Læs hele debatindlægget på Altinget.dk